V Toulonu zakotvila loď Ocean Viking s 230 migranty na palubě

V přístavu jihofrancouzského města Toulon dnes zakotvila humanitární loď Ocean Viking s 230 migranty na palubě, informovala agentura AFP. Plavidlo od konce října neúspěšně žádalo italské úřady o povolení k vylodění. Nakonec mu ho ve čtvrtek udělila francouzská vláda, ale až poté, co ostře zkritizovala odmítavý postoj Itálie a pozastavila plán na přijetí 3500 žadatelů o azyl z Itálie, na němž se s Římem dohodla v létě.

Po více než dvou týdnech žádostí o bezpečný přístav v Itálii dorazila loď Ocean Viking kolem deváté hodiny ráno do Toulonu. Jedná se o první zakotvení tohoto humanitárního plavidla, které poskytuje pomoc migrantům ve Středozemním moři, ve Francii. Na lodi bylo ještě ve středu 234 běženců, francouzská vláda ve čtvrtek nechala čtyři z nich přepravit do nemocnice kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek oznámil, že osoby, které nemají právo na azyl či pobyt ve Francii budou vyhoštěny. Dvě třetiny zemí podle něj převezme devět evropských zemí, včetně Německa. Podle AFP jsou migranti na lodi Bangladéšané, Eritrejci, Syřané, Egypťané, Pákistánci, Malijci, Súdánci a Guinejci.

Paříž a Řím se o osudu lodi přely zhruba týden. V úterý večer krajně pravicová italská premiérka Giorgia Meloniová uvedla, že francouzské úřady otevřou lodi svůj přístav, což vyvrátili francouzští představitelé. Přestože Francie plavidlo nakonec přijala, incident způsobil diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek