Ceny ropy se výrazně zvyšují, pomáhá jim slabší kurz dolaru

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují. Přispívá k tomu slabší kurz dolaru, který kompenzuje obavy z negativních dopadů koronavirových opatření v Číně na poptávku. Severomořská ropa Brent si kolem 16:30 SELČ připisovala zhruba 2,2 procenta a blížila se k 95 dolarům za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate vykazovala nárůst téměř o 2,4 procenta a pohybovala se mírně pod 90 dolary za barel.

Dolar oslabuje kvůli spekulacím, že americká centrální banka (Fed) by mohla příští měsíc zpomalit tempo snižování úrokových sazeb. Slabší dolar zlevňuje ropu z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku.

Ceny ropy navíc v poslední době tlačí vzhůru říjnové rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem snížit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Ceny podporuje také blížící se embargo Evropské unie na dovoz ropy a ropných produktů z Ruska.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters budou mít ale nové sankce EU a skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na export ropy z Ruska pouze omezený dopad na celkové dodávky a ceny. Rusku se totiž zřejmě z velké části podaří vývoz přesměrovat do jiných zemí.

Objem těžby a vývozu ropy zůstane navzdory sankcím bez změn, říkají analytici

„Export z Ruska si v dlouhodobém horizontu najde jiné kupce v Asii. Krátkodobě by ale sankce mohly odstranit z trhu zhruba 1,5 až dva miliony barelů denně,“ uvedl analytik Frank Schallenberger z banky LBBW. Analytici z kanadského finančního ústavu Bank of Nova Scotia nicméně předpokládají, že objem těžby a vývozu ropy z Ruska zůstane navzdory sankcím bez větších změn.

Negativním faktorem pro ceny ropy navíc zůstává čínská politika nulové tolerance vůči nemoci covid-19. Přísná koronavirová opatření v Číně mají negativní dopad na tamní ekonomickou aktivitu, což podkopává rovněž poptávku po palivech. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek