Ministři obchodu EU projednají omezení závislosti na nepřátelských zemích

Evropští ministři obchodu budou dnes v Praze jednat zejména o omezování závislosti Evropské unie na nepřátelských režimech. Debata na neformálním jednání se bude věnovat i roli EU v digitálním obchodu a obchodním vztahům mezi unií a Spojenými státy. Vyplývá to z podkladů, které zveřejnilo české předsednictví v EU. Ministři do Prahy dorazili už v neděli, jediným oficiálním bodem jejich programu však byla slavnostní galavečeře na Žofíně.

Ministerské jednání by mělo přispět k naplnění jedné z priorit českého předsednictví, a to posílení strategické odolnosti evropské ekonomiky. Evropští politici se tak budou zabývat diverzifikací dodavatelských řetězců, která by umožnila omezit závislost unie na nepřátelských režimech. Ministři budou hledat i způsoby, jak může společná obchodní politika přispět k zajištění dodávek surovin do EU.

Druhým hlavním tématem neformálního jednání ministrů bude digitální obchod. České předsednictví upozornilo na to, že se tato oblast dynamicky rozvíjí a že by v ní EU měla hrát aktivní roli. Současným trendům v digitálním obchodě vévodí především asijské země.

Na pracovní oběd se k evropským ministrům připojí americká zmocněnkyně pro obchod Katherine Taiová. Společně budou mluvit o vzájemných obchodních vztazích i o přípravě na zasedání evropsko-americké Rady pro obchod a technologie (TTC). Rada, jejíž třetí zasedání se plánuje na přelomu letošního a příštího roku, by měla usnadnit a podpořit spolupráci v technologiích mezi unijními zeměmi a USA.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek