Čeští ministři v čele s Fialou přijeli do Kyjeva na jednání s tamní vládou

V Kyjevě začalo dnes dopoledne společné zasedání české a ukrajinské vlády. Oznámil to krátce před 11:00 na twitteru náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Do Kyjeva s premiérem Petrem Fialou přijeli za český kabinet také tři vicepremiéři a čtyři ministři, informoval úřad vlády. Členy české delegace čeká vedle jednání s ukrajinskými ministry i schůzka s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Původně se měli sejít i s předsedou Nejvyšší rady Ruslanem Stefančukem, ale schůzka byla zrušena. Cesta má vyjádřit jasnou podporu Ukrajině čelící ruské vojenské invazi, uvedla Strakova akademie.

Do Kyjeva doprovodili Fialu vicepremiéři Vít Rakušan, Marian Jurečka a Vlastimil Válek, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka. „Čeká nás řada jednání s ukrajinskými přáteli. Věřím, že přinesou konkrétní výsledky. Ukrajinci bojují nejen za svoji zemi, ale za celou Evropu. Naše podpora musí vytrvat,“ uvedl Fiala na twitteru.

Do Kyjeva česká delegace přijela zhruba s hodinovým zpožděním oproti plánům, důvodem byly dnešní výbuchy v oblasti. Ruské rakety totiž podle kyjevských úřadů ráno opět mířily na civilní infrastrukturu metropole. Návštěvu zahájili ministři zastávkou u historického domu, který byl cílem ruského ostřelování Kyjeva před dvěma týdny, informovala ukrajinská ambasáda v Praze na twitteru.

Podle fotografií zpravodaje Radiožurnálu zveřejněných na twitteru je součástí české delegace například ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr vnitra Vít Rakušan. Přítomen je i poradce premiéra pro evropské záležitost Tomáš Pojar.

Mezivládní konzultace dnes zahájili Fiala se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. K premiérům se poté připojili ministři. Jedním z hlavních témat bude podle Strakovy akademie jasné vyjádření podpory Ukrajině a pokračování vojenské i humanitární pomoci. Hovořit se bude také o poválečné obnově Ukrajiny včetně toho, jak by se do ní mohly zapojit české firmy. Fiala se Zelenským by měli podle úřadu vlády podepsat společnou deklaraci k euro-atlantické perspektivě pro Ukrajinu. Česká republika je až do konce letošního roku předsednickou zemí EU.

Fiala už v březnu, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, tamní hlavní město navštívil spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. Zelenskyj tehdy návštěvu označil za silný projev podpory napadené zemi. Cestu připomíná tabulka v kyjevské Aleji odvahy, kterou dnes čeští ministři navštíví v doprovodu bývalého velvyslance v ČR a nynějšího náměstka ukrajinského ministra zahraničí Perebyjnise. Alej, kterou v srpnu otevřel prezident Zelenskyj se svým polským protějškem Andrzejem Dudou, zvěčňuje jména politických vůdců a dalších představitelů zemí, poskytujících Ukrajině významnou pomoc v boji s Ruskem.

Česko patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu český stát udělil ukrajinským uprchlíkům přes 450.000 dočasných víz, která držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Česko také od počátku ruské invaze patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny. Export vojenského materiálu z ČR na Ukrajinu letos dosáhl 47 miliard korun a stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,5 miliardy korun.

Ukrajina bude potřebovat podporu dlouho po možném vytlačení Rusů, napsal Fiala

„Bez svobodné Ukrajiny není svobodné Evropy,“ uvedl předseda vlády. Osud Ukrajiny je podle něj úzce spjatý s „mezinárodním řádem“, a Evropská unie proto musí stát po jejím boku v boji proti ruské okupaci. „Zničí-li Rusko Ukrajinu, jsme to my, střední a východní Evropa, kdo je hned za ní a čeká, že bude dalším terčem útoku,“ napsal Fiala.

Jeho komentář vyšel těsně před návštěvou české vlády v Kyjevě, jejímž hlavním bodem je společné jednání s ukrajinskými ministry. Tématem je mimo jiné poválečná obnova Ukrajiny, na níž se připravuje nejen EU, zatímco Rusové v posledních týdnech na východě země ztrácí území obsazená po spuštění invaze v únoru.

„Zprávy z fronty nám dávají naději, že se konflikt vyvíjí tak, jak jsme všichni doufali,“ uvedl Fiala. „Ovšem až (Ukrajinci) konečně vytlačí ruské okupanty ze své země… krize bude bohužel stále daleko od konce,“ dodává.

Zajistit stabilitu, spravedlnost a obnovu Ukrajiny podle premiéra nebude o nic menší výzvou než vítězství na bojišti. „Hlavním úkolem mezinárodního společenství pak bude najít řešení, které zajistí skutečný mír, a nedopustit zamrzlý nebo doutnající konflikt na hranicích Evropy, který by představoval permanentní hrozbu,“ napsal Fiala. Podpora Ukrajiny podle něj musí pokračovat měsíce a roky, i za situace, že se boje uklidní a pozornost „západního světa“ se obrátí k jiným problémům.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Foto: Předseda české vlády Petr Fiala (vlevo) se setkal s premiérem Ukrajiny Denysem Šmyhalem, 31. října 2022 v Kyjevě.

Sdílet tento příspěvek