ECB kvůli vysoké inflaci patrně opět výrazně zvýší základní úrokové sazby

Evropská centrální banka dnes patrně přistoupí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. Analytici očekávají, že Rada guvernérů zvýší základní úrok znovu o rekordních 0,75 procentního bodu, čímž jej posune na dvě procenta, maximum od roku 2009.

ECB se v posledních měsících snaží bojovat s vysokou inflací, která v září v eurozóně především kvůli vysokým cenám energií dosáhla rekordních 9,9 procenta. Je tak vysoko nad dvouprocentním cílem ECB. Zároveň ale banka čelí politickému tlaku, aby postupovala opatrněji, protože eurozóna upadá do recese, kterou by vyšší úrokové sazby ještě prohloubily.

Pokud centrální banka sazby skutečně zvýší, bude to v letošním roce už potřetí. Zvyšování sazeb se může dotknout i majitelů domů, protože v důsledku ovlivňuje i sazby hypoték. V září ECB zvýšila základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová by podle analytiků také mohla nastínit, jak hodlá snižovat bilanci centrální banky. Ta vzrostla na 8,8 bilionu eur (215,8 bilionu Kč) z dvou bilionů eur v roce 2010, kdy se ECB potýkala s následky globální finanční krize.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek