Sunak mluvil se Zelenským, ujistil ho o nezlomné podpoře britské vlády

Nový britský premiér Rishi Sunak dnes mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i americkým prezidentem Joem Bidenem. Sunak Zelenského ujistil o neochvějné podpoře své vlády vůči Ukrajině. Informoval o tom mluvčí Downing Street.

„Oba lídři se shodli, že je potřeba pokračovat v tlaku na barbarský režim (ruského prezidenta Vladimira Putina) prostřednictvím ekonomických sankcí,“ řekl mluvčí. Sunak řekl, že doufá, že se se Zelenským brzy setká osobně.

Británie od začátku ruské invaze na Ukrajinu patří mezi země, které zaujaly vůči Rusku nejtvrdší postoj. Uvalila na něj sérii sankcí a Ukrajinu silně podporuje vojensky, politicky i ekonomicky.

Biden Sunakovi řekl, že se těší, až se v polovině listopadu osobně setkají na summitu zemí skupiny významných ekonomik G20 v Indonésii a ujistil ho, že Británie zůstává nejbližším spojencem Spojených států.

Downing Street uvedla, že oba lídři hovořili o situaci na Ukrajině i o Severním Irsku. Ve vztahu k němu se shodli na nutnosti dodržovat takzvanou Velkopáteční dohodu, která v roce 1998 v Severním Irsku ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty. Téma Velkopáteční dohody vyvstalo na povrch poté, co Británie opustila Evropskou unii a země začaly řešit otázku celní hranice mezi EU a Británií.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek