EU a Británie uvalily sankce vůči třem Íráncům a firmě za dodávky dronů Rusku

Členské státy Evropské unie včera potvrdily zmrazení majetku třem lidem a jedné firmě odpovědným za dodávky íránských dronů Rusku, které je využívá ve válce proti Ukrajině. Informovalo o tom na twitteru české předsednictví. Sankce začaly platit včera odpoledne po zveřejnění v unijním věstníku. Na podobě sankcí se už ve středu shodli velvyslanci zemí sedmadvacítky. Ukrajina ocenila, že EU jednala rychle. Sankce ze stejného důvodu včera vůči třem íránským důstojníkům a jedné firmě oznámila i Británie.

„Členské státy se rozhodly zmrazit majetek tří jednotlivců a jedné entity, které jsou za dodávky dronů odpovědné; EU je rovněž připravena rozšířit sankce i na další čtyři íránské subjekty, které už byly zařazeny na jiný sankční seznam v minulosti,“ oznámilo české předsednictví.

Dostatečné důkazy

Evropský blok podle dřívějšího vyjádření mluvčí unijní diplomacie shromáždil „dostatečné důkazy“ o tom, že Rusko na Ukrajině využívá íránské drony Šáhed-136, které vybuchují po zasažení cíle.

V posledních dnech se množily zprávy, že Rusko při útocích na Ukrajině využívá drony íránské výroby především ve snaze poškodit ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle některých zdrojů jich Teherán ruské armádě dodal stovky. Moskva tvrdí, že používá pouze ruské zbraně, například televize CNN ale v nové reportáži ukazuje íránský bezpilotní letoun sestřelený ukrajinskými obránci.

„Vítám rychlé kroky ze strany EU po mé pondělní výzvě k uvalení sankcí na Írán kvůli tomu, že pomáhá Rusům v zabíjení Ukrajinců a poškozování naší energetické infrastruktury,“ napsal na twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Íránská reakce

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová naopak podle agentury AFP před novináři kritizovala tlak, který podle ní Západ vyvíjí na Teherán. „Washington za tímto účelem a prosazením svého postoje mobilizuje země NATO a EU,“ řekla Zacharovová.

Íránská ambasáda v Praze včera informace o používání íránských dronů na Ukrajině ve vyjádření zaslaném ČTK označila za nepodložené. „Tato tvrzení stojí na vykonstruovaných domněnkách a nejsou ničím jiným než nástrojem propagandy, která živí protiíránskou politickou agendu,” uvedl zastupitelský úřad. Írán se podle ambasády „nadále bude konstruktivně zapojovat do mírového rozřešení krize“.

Sankce ze strany Velké Británie

Schválení nových postihů přichází bezprostředně poté, co EU uvalila sankce na 11 íránských činitelů a čtyři instituce včetně mravnostní policie, a to za jejich podíl na smrti 22leté Mahsy Amíníové a brutální potlačování následných protestů v Íránu. Evropští diplomaté v této souvislosti hovoří o tom, že unie již nedoufá v pokrok rozhovorů o kontrole íránského jaderného programu, a neváhá proto podnikat vůči Íránu diplomatické kroky.

Sankce vůči třem íránským vysokým důstojníkům a firmě Shahed Aviation Industries včera oznámila britská vláda. „Uvalujeme sankce vůči těm, kdo dodávají drony používané Ruskem proti ukrajinským civilistům,“ uvedl britský ministr zahraničí James Cleverly. „Íránu nesmí být dovoleno porušovat rezoluce OSN,“ sdělil už dříve Cleverly na twitteru.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek