EP oznámí vítěze Sacharovovy ceny, na plénu vystoupí Čaputová

Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku dnes dopoledne přednese projev slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a odpoledne bude oznámen vítěz letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. V dopolední rozpravě s Evropskou komisí a českým předsednictvím Rady europoslanci představí, co očekávají od říjnového summitu EU. Plénum bude také hlasovat o své vyjednávací pozici pro jednání o rozšíření infrastruktury pro alternativní paliva. V odpoledním bloku rozprav budou europoslanci diskutovat o výsledcích první schůzky Evropského politického společenství (EPC), která se konala 6. října v Praze, či o roli režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ve válce na Ukrajině.

Slovenská prezidentka Čaputová vystoupí s projevem na plénu v 11:30. Očekává se, že vyzve EU, aby se sjednotila ve světle aktuálních výzev a že zdůrazní potřebu pokračovat v podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

V dopolední rozpravě s Evropskou komisí a českým předsednictvím Rady EU europoslanci představí svá očekávání od summitu, který se uskuteční 20. a 21. října. Evropští prezidenti a premiéři se na zasedání v Bruselu budou soustředit na vývoj ruské války proti Ukrajině, pokračující podporu Ukrajiny ze strany EU a mimořádná opatření v energetice.

Po poledni budou europoslanci mimo jiné hlasovat o své vyjednávací pozici pro jednání s členskými státy o nových pravidlech pro infrastrukturu EU pro alternativní paliva. Požadují v ní, aby do roku 2026 byly na hlavních silnicích EU k dispozici dobíjecí stanice pro elektromobily alespoň každých 60 kilometrů a do roku 2028 každých 100 kilometrů vodíkové čerpací stanice. Hlasovat budou také o svém vyjednávacím postoji k novým pravidlům pro používání obnovitelných a nízkouhlíkových paliv v námořní dopravě.

Odpoledne předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová oznámí vítěze letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Na cenu europoslanci nominovali spoluzakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange, odvážný ukrajinský lid zastoupený prezidentem Volodymyrem Zelenským, zvolenými představiteli a občanskou společností a také kolumbijskou Komisi pravdy, která hájí práva obětí místní občanské války. Slavnostní předání ceny ve Štrasburku je plánované na 14. prosince. Později odpoledne bude předána novinářská Cena Daphne Caruanaové Galiziové udílená na počest zavražděné maltské novinářky, která zemřela při výbuchu bomby v autě v říjnu 2017 zřejmě kvůli své investigativní práci.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek