Evropský parlament projedná sociální a ekonomické dopady války na Ukrajině

Europoslanci se dnes v druhý den plenárního zasedání Evropského parlamentu (EP) zaměří na sociální a ekonomické důsledky války na Ukrajině. Diskutovat budou mimo jiné o tom, jak zmírnit krizi rostoucích životních nákladů či o dopadech, jaké má ruská invaze na Ukrajinu na migraci do EU. Jednání pléna se zúčastní i ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Dalšími projednávanými tématy budou ochrana kritické infrastruktury před útoky či kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu. Nově byl na odpoledne zařazen bod „Rostoucí počet trestných činů z nenávisti vůči LGBTIQ osobám v Evropě ve světle nedávné homofobní vraždy na Slovensku“. Hlasování o usnesení je plánováno na čtvrtek.

Kroky ke snížení cen energií

Dopoledne si europoslanci vyslechnou informace o krocích EU vedoucích ke snížení účtů za energie a jak se vyrovnat se sociálními a ekonomickými důsledky války na Ukrajině. Evropský parlament 5. října vyzval k tomu, aby se EU zaměřila na pomoc nejzranitelnějším skupinám obyvatel a vyslovil se pro další opatření ke zmírnění rostoucích cen energií a jejich dopadů na evropské domácnosti a podniky. Europoslanci budou také diskutovat o tom, jak nejlépe realizovat zdanění mimořádných zisků firem s cílem zmírnit krizi životních nákladů.

V poledne bude plénum hlasovat o usnesení o přistoupení Bulharska a Rumunska k Schengenu, a to v návaznosti na rozpravu z 5. října. Většina europoslanců tehdy naléhala na členské státy, aby uznaly, že Bulharsko a Rumunsko splňují kritéria pro přijetí.

Záměrná exploze potrubí

Odpoledne plénum povede rozpravu s Evropskou komisí (EK) o zlepšení ochrany kritické infrastruktury před útoky. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po nedávném poškození plynovodů Nord Stream uvedl, že podle dostupných informací vše nasvědčuje záměrné explozi potrubí.

Europoslanci proberou i kontrolu na vnitřních hranicích schengenského prostoru. V dubnu Soudní dvůr EU rozhodl, že hraniční kontroly z důvodu vážných hrozeb mohou být zavedeny maximálně na šest měsíců a prodlouženy mohou být pouze v případě, že se objeví nová hrozba. Očekává se, že europoslanci členské státy vyzvou, aby respektovaly stávající pravidla volného pohybu v rámci schengenského prostoru.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek