Ministři zahraničí EU schválí další vojenskou podporu Ukrajině

Další podpora Ukrajině, která čelí zesíleným útokům ruských okupačních sil, bude zásadním tématem dnešního jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku. Ministři by měli schválit vyčlenění dalších peněz na nákup zbraní pro Kyjev, stejně jako vytvoření unijní výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. Chystají se také schválit sankce proti činitelům Íránu odpovědným za tvrdé potlačování demonstrací proti tamnímu režimu.

Šéfové diplomacií unijních zemí se sejdou v době, kdy Ukrajina čelí nejtvrdším vzdušným útokům od prvních týdnů války mnohdy zaměřeným na civilní cíle. Očekává se, že potvrdí odhodlání podporovat Kyjev bez ohledu na délku trvání konfliktu a výhrůžky ze strany Moskvy.

Ministři by měli schválit předjednané uvolnění dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy Kč) na nákupy zbraní a vojenského vybavení. Půjde už o šestou stejně vysokou částku z unijního obranného fondu EPF, čímž bude vyčerpána více než polovina jeho objemu do roku 2027. Ministři odsouhlasí patrně i zahájení mise pro zhruba 15.000 ukrajinských vojáků, kterým by se měl dostat základní i specializovaný výcvik v Polsku a v Německu.

Bavit se budou také o dění na dalších místech světa, mimo jiné zhodnotí aktuální vývoj vztahů s Čínou. Pozornost zaměří i na dramatickou situaci v Íránu, jehož bezpečnostní síly násilně potlačují demonstrace ve městech s většinově kurdským obyvatelstvem. Diplomaté očekávají, že se ministři shodnou na sankcích proti lidem odpovědným za tyto zásahy.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek