Evropský týden regionů a měst

Již 20. ročník Evropského týdne regionů a měst #EURegionsWeek se konal od 10. do 13. října 2022 a jednalo se o největší každoroční akci věnovanou politice soudržnosti. Politika soudržnosti spojuje regiony a města z celé Evropy, včetně politiků, správců měst, odborníků i akademiků.

Letošní ročník Týdne regionů a měst poskytnul příležitost debatovat napříč EU o reakci na post-pandemické zdravotní, sociální, ale i ekonomické výzvy. Dále se zaměřil i na budoucnost politiky soudržnosti, a to na její programové období do roku 2027, včetně finančních nástrojů EU pro řešení krize, kterou způsobila pandemie covidu-19. Tématem byly dále i sociálně spravedlivé obnovy a úspěšná zelená a digitální tranzice.

Jaký je cíl EURegionsWeek?

Především přinést debatu o společných výzvách napříč městy a regiony v Unii, stejně jako pak nalézat společná řešení spojením politiků a osob s rozhodovací pravomocí, organizací a institucí EU. Dále je cílem poskytnout platformu pro budování kapacit, učení a výměnu zkušeností a osvědčených postupů pro ty, kteří se chtějí politikou soudržnosti zabývat a využívat její finanční nástroje. V neposlední řadě je cílem usnadnit spolupráci mezi regiony a městy.

Podívejte se na zahajovací panel Týden regionů a měst, kterého se zúčastnila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, komisařka pro politiku soudržnosti Elisa Ferreirová a předseda Výboru regionů Vasco Alves Cordeiro.

Jak taková akce začala?

V roce 2003 vyzval Evropský výbor regionů, který je shromážděním regionálních a místních zástupců z členských států EU, bruselská zastoupení místních a regionálních orgánů při EU, aby společně v jeden okamžik otevřela dveře návštěvníkům v rámci společného konceptu dne otevřených dveří. V průběhu let tato iniciativa přerostla v klíčovou každoroční akci. V roce 2016 byla přejmenována na „Evropský týden regionů a měst“, přičemž z názvu byla vypuštěna slova OPEN DAYS.

Jaké má akce reálné dopady?

Dopad akce je již od jejího vzniku systematicky vyhodnocován. Účastníci zdůrazňují, že akce je užitečná zejména z hlediska profesionálního řízení finančních prostředků EU, informací poskytnutých orgány EU a navazování kontaktů s kolegy z jiných zemí.

Zdroj: https://europa.eu/regions-and-cities/

Autor. David Březina

Sdílet tento příspěvek