Situace na pozemních hranicích EU s Ruskem

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před sedmi měsíci vstoupilo do Evropské unie přes její pozemní hranice více než 1,356 milionu ruských občanů . Mezitím se více než 1,314 milionu ruských občanů vrátilo do Ruska přes jeho pozemní hranice s EU.

Navzdory částečné mobilizaci vyhlášené Ruskem zůstává pravidelný tok ruských občanů na hranicích EU stabilní. Vyplývá to z implementace různých omezení v politice udělování povolení k pobytu a víz na úrovni EU a také po jednostranných opatřeních přijatých zeměmi EU přímo sousedícími s Ruskem.

Většina Rusů vstupuje do EU přes finské hraniční přechody

Frontex

Během předminulého týdne vstoupilo do EU téměř 53 000 ruských občanů, což je přibližně o 20 % méně než v předchozím týdnu. Většina z nich přešla do Finska (přes 29 000), které po vyhlášení částečné mobilizace zůstalo na krátkou dobu jedinou zemí EU sousedící s Ruskem s nejmenším počtem omezení.

Stejně jako v předchozím týdnu má většina ruských cestujících povolení k pobytu nebo víza do členských států EU nebo zemí přidružených k Schengenu, zatímco jiní mají dvojí občanství.

Příchod ruských občanů do EU bude pravděpodobně ze strany EU omezen jak přísnější vízovou politikou, tak opatřeními Ruska k odrazení mužů v povolávacím věku od odchodu ze země. Frontex odhaduje, že nelegální překračování hranic se pravděpodobně zvýší, pokud se Ruská federace rozhodne uzavřít hranici pro potenciální brance. Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko zavedly 19. září omezení týkající se vstupu ruských občanů cestujících výhradně za účelem turistiky nebo trávení volného času. Lotyšsko oznámilo mimořádnou situaci v oblastech sousedících s Ruskem dne 28. září a všechny členské státy v regionu zvýšily ostrahu hranic na ruských hranicích.  

Zdroj: Frontex

Sdílet tento příspěvek