Průmyslová výroba v EU se v srpnu vrátila k růstu, vzrostla o 1,1 procenta

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie se v srpnu vrátila k růstu, podle sezonně přepočtených údajů se meziměsíčně zvýšila o 1,1 procenta. Ve své předběžné zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V červenci výroba proti předchozímu měsíci po zpřesnění dat o 1,5 procenta klesla. V eurozóně meziměsíční růst činil 1,5 procenta po červencovém poklesu v rozsahu 2,3 procenta.

Z členských zemí, za které už jsou srpnové údaje k dispozici, se výroba meziměsíčně nejvíce zvýšila v Irsku (+16,6 procenta), dále v Estonsku (+5,0 procenta) a v Dánsku (+4,3 procenta). Naopak nejvíce klesla ve Švédsku (-7,0 procenta), v Belgii (-6,1 procenta) a v Nizozemsku (-1,5 procenta).

V České republice výroba meziměsíčně vzrostla o 0,9 procenta po červencovém poklesu o 0,3 procenta. Meziročně pak tempo růstu průmyslové výroby v Česku zrychlilo na 7,2 procenta z červencové hodnoty 0,9 procenta.

V meziročním srovnání výroba v EU v srpnu vzrostla o 3,5 procenta, v eurozóně pak o 2,5 procenta. Produkce kapitálového zboží se v EU zvýšila o 8,9 procenta a výroba zboží dlouhodobé spotřeby o 4,2 procenta. V eurozóně růst činil 8,2 procenta, respektive sedm procent.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek