Finále série akcí Předsedáme Evropě se odehrálo v Liberci

Cyklus regionálních akcí Předsedáme Evropě, konajících se v krajských městech při příležitosti probíhajícího českého předsednictví v Radě EU, je u konce. Poslední zastávkou na cestě po republice byl Liberec, kde se v úterý 11. října návštěvníci mohli těšit na odpoledne a večer plný vzdělávání, zábavy a kultury.

Předsednictví České republiky v Radě EU, které bylo jako vždy středobodem celé akce, nejprve divákům představil ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády Igor Blahušiak. Ten popsal, co předsednictví pro naši zemi znamená, připomněl jeho priority a dosavadní úspěchy a nastínil, co nás v jeho druhé polovině naopak čeká.

Poté si lidé mohli užít zábavy připravené ve stáncích. Přítomen byl tradičně fotokoutek, malování na obličej a skákací hrad. Svůj stánek také mělo například Eurocentrum Liberec, Zastoupení Evropského parlamentu v ČR, Dům zahraniční spolupráce a další.

V průběhu odpoledne program zpestřilo loutkové představení Rudy Hancvencla ROBINSON a koncert elektro-popové kapely X_jazz. Pak následovala debata na téma „Evropa pro mladé bez bariér“. O tom, jaké možnosti EU nabízí mladým lidem a proč se vyplatí sbírat zkušenosti v zahraničí diskutoval koordinátor informačních středisek Europe Direct v ČR Martin Pelc, Martina Horváthová z Domu zahraniční spolupráce a Antonín Ferdan z neziskové organizace zaměřené na podporu podnikatelů Lipo.ink. Vrcholem večera bylo vystoupení indie-pop-rockové skupiny Nebe.

Autor: Kristina Hubáčková

Sdílet tento příspěvek