V Praze se dnes sejdou ministři EU zodpovědní za energetiku

V Praze dnes začíná neformální zasedání ministrů zemí EU zodpovědných za energetiku. Ministři budou v Praze jednat dva dny, dnes a ve středu. Hlavní jednání se uskuteční ve středu v Kongresovém centru. Tématem bude vodík, energetická připravenost na nadcházející zimu a také možná revize trhu s elektřinou.

Dnes se v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí uskuteční kulatý stůl, který se bude zabývat budoucností plynu na evropském trhu a jednotlivými řešeními. Zúčastní se mimo jiné český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), Ditte Juul-Jörgensenová z Evropské komise nebo zástupci firem Net4Gas a ČEZ. Diskutovat se bude o zajištění dodávek plynu do Evropy.

Ve středu se uskuteční hlavní jednací den, ministři se budou zabývat například vodíkem a jeho potenciálem v přerodu energetiky a současné geopolitické situace. Řešit se bude také možná revize trhu s elektřinou.

Řešením vysokých cen energií a další pomocí Ukrajině ve válce s Ruskem se minulý týden na neformálním summitu v Praze zabývali premiéři a prezidenti zemí Evropské unie. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny. Ministerský předseda též navrhoval uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy tak, aby se snížila jejich cena, která má na ceny tepla a elektřiny vliv.

Podle Fialy je rovněž nutné hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat z jednotlivých státních rozpočtů. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová uvedla, že unijní exekutiva bude mít připravené detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií v následujících týdnech. Představí je členským státům před řádným unijním summitem v Bruselu, který se koná 20. a 21. října.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek