ŽIVĚ: Den druhý pražského summitu, lídři členských států EU budou jednat na neformálním zasedání Evropské rady

Prezidenti a premiéři se schází den poté, co podobná témata v obecnější rovině probíral na Pražském hradě výrazně širší a nový formát Evropského politického společenství, kde diskutovali nejen zástupci zemí EU, ale také dalších 17 států. Dění pro vás sledujeme živě přímo na Pražském hradě.

19:14

Pražský summit Evropské unie je u konce. Přečtěte si článek o dnešním jednání zde.

Lídři evropských států opouštějí Prahu po dvou dnech. Ve čtvrtek se sešli v širším formátu při premiérovém zasedání Evropského politického společenství, kterého se kromě zemí EU zúčastnilo dalších 17 států. Nový formát má umožnit neformální diskusi bez potřeby přijímat společné deklarace a zlepšit kontakty mezi lídry bez ohledu na to, zda jsou jejich země členy EU. Příští summit EPC se uskuteční v Moldavsku.

Foto: CZPRES
Foto: CZPRES

18:11

Fiala považuje dnešní a čtvrteční summity v Praze za povedené

Premiér Petr Fiala považuje čtvrteční a dnešní summity evropských zemí v Praze za povedené a za reklamu pro Českou republiku. Doufá, že jednání budou mít konkrétní dopady. Dvoudenní jednání na Pražském hradě po dnešní schůzce lídrů Evropské unie ocenili i předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Na základě zpětné vazby bych chtěl říct, že se oba dny v Praze povedly,“ uvedl Fiala. Jednání měla smysl a český premiér věří v jejich konkrétní dopady. „Oba dva dny byly myslím reklamou na Českou republiku a jsou důkazem, že naše země má nyní v zahraničí potřebný kredit a důvěru partnerů,“ doplnil.

18:04

Italského premiéra Draghiho se ostatní evropští lídři ptali na novou vládu

„Jaká je Giorgia Meloniová? A co se může stát v Itálii?“ To jsou podle deníku La Repubblica otázky, které Draghi dostával nejčastěji při formálních i neformálních setkáních s dalšími evropskými politiky během čtvrtečního summitu Evropského politického společenství.

„Samozřejmě pokaždé, když nastává tak výrazná změna vlády a politiky, tak kolem toho panuje velká zvědavost. Ale není to znepokojení,“ prohlásil Draghi na konci neformálního summitu EU v Praze. Podle něj pravicová koalice vyslala signály, že „zahraniční politika zůstane beze změny“. Draghi také zhodnotil pozitivně debaty na dnešním summitu. „V případě energií nastal posun,“ řekl italský premiér.

18:02

Macron oznámil založení kolektivního fondu na nákup vybavení pro Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil plán na založení kolektivního fondu s prvotním vkladem 100 milionů eur, ze kterého bude moci Ukrajina nakupovat přímo od výrobců zbraně a vybavení, které nejvíce potřebuje pro obranu před Ruskou agresí. Částka by se časem mohla zvýšit a prostředky budou určené výhradně na obranné systémy, dodal Macron.

Unijní země budou také pokračovat ve výcviku ukrajinských sil, uvedl francouzský prezident. Naznačil, že z ukrajinských nákupů by měly mít užitek i francouzské zbrojní firmy. Zopakoval, že Francie ve spolupráci s partnery, zejména Dánskem, Kyjevu dodá houfnice Caesar. Na této podpoře by se Paříž mohla podílet i finančně.

17:49

Heger chce jednotnou cenu plynu pro příští sezonu, Komise má hledat řešení

Od chvíle, kdy se začnou plnit zásobníky po letošní topné sezoně, je třeba plyn nakupovat společně, uvedl po dnešním summitu lídrů zemí EU v Praze slovenský premiér Eduard Heger. Konkrétní řešení má přinést Evropská komise do 20. října. Heger novinářům řekl, že zavedení maximálních cen vnímaly jako velmi důležité všichni účastníci jednání. „Všichni jsme komunikovali urgentnost snížení cen, jsou pro naše ekonomiky neúnosné,“ uvedl s tím, že takový hlas nezněl pouze ze Slovenska, které je na plynu hodně závislé, ale i z dalších zemí. Na zasedání bylo podle Hegera představené více scénářů zastropování.

„Není to tak, že by Evropská komise něco chystala, bude vést dialog s jednotlivými vládami,“ uvedl Heger s tím, že do řešení je třeba zahrnout různý původ plynu. Zopakoval, že Evropská komise musí najít řešení, ve kterém nebude žádný poražený stát. Postupovat je podle něj nutné rychle, na politicích leží velká odpovědnost.

17:46

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že evropské země jsou odhodlané hájit právní stát a mezinárodní pořádek. Ocenila čtvrteční schválení nových protiruských sankcí, na kterých podle ní byla shoda v rekordním čase. Na summitu v Praze se diskutovalo o rekonstrukci Ukrajiny. „Je naprosto jednoznačné, že budeme muset najít nové finanční zdroje, bude to obrovská částka, financování musí být jasné a transparentní,“ řekla Von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová dále poznamenala, že státy EU podporují společné nákupy plynu v příštím roce tak, aby se vzájemně nepřeplácely. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela je na jednání lídrů zemí EU za dva týdny potřeba přijmout nezbytná opatření pro snížení cen energetických zdrojů.

Foto: CZPRES

17:41

Fiala: Mezi státy EU má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny

„Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, to by znamenalo ve výsledku snížení cen pro občany i firmy v Evropské unie,“ uvedl předseda vlády. Je podle něj nutné také hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat ze státních rozpočtů.

17:29

Země EU podle Michela vyjádřily Ukrajiny podporu všemi prostředky

Země Evropské unie na dnešním neformálním summitu v Praze podle předsedy Evropské rady Charlese Michela opětovně vyjádřily plnou finanční, humanitární, vojenskou i politickou podporu Ukrajině. Příležitost k tomu měli díky vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ve videoprojevu k lídrům EU požádal státy sedmadvacítky o další dodávky zbraní a munice, doplnil Michel.

Oficiální tisková konference na závěr neformálního summitu Evropské unie. Foto: ČTK / Šulová Kateřina

16:51

Tisková konference Petra Fialy, Ursuly von der Leyenové a Charlese Michela začne za okamžik.

Sledujte živě zde.

16:50

Zasedání v rámci pražského summitu právě skončilo.

16:26

Lídři EU chtějí po Komisi rychlý plán na snížení cen energií, řekl Morawiecki

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes vyzvali Evropskou komisi, aby rychle připravila plán na snížení cen energií. Po jednání neformálního pražského summitu to novinářům řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Většina politiků podle něho podpořila zavedení cenového stropu na plyn, ke shodě na konkrétním řešení však nedospěli. Řada lídrů kritizovala podpůrný energetický balík Německa, který dává neférovou konkurenční výhodu tamním firmám, dodal Morawiecki. EU by podle něj na podporu obyvatel ohrožených energetickou krizí mohla využít i peníze zabavené ruským oligarchům.

16:01

Tisková konference byla opakovaně posunuta. Lídři zemí EU stále debatují, pravděpodobně o energetice.

14:12

K unijním představitelům během plenárního zasedání promluvil i ukrajinský prezident Zelenskyj. Ukrajinský prezident během pražského summitu vystoupil již podruhé. Promluvil i na včerejším zasedání Evropského politického společenství.

Zvyšte dodávky zbraní a munice, abychom se mohli bránit ruskému tlaku… Musíme být zvláště obezřetní co se týče ochrany naší kritické infrastruktury, a to zejména po sabotáži, která zasáhla plynovody v Baltském moři,“ řekl Zelenskyj. „Náš kontinent nikdy nečelil takové hrozbě – hrozbě zničení podvodních potrubí, kabelů a tunelů. Ale nyní to od Ruska můžeme čekat,“ dodal.

Foto: CZPRES

13:47

Hlavní tisková konference se očekává v 14:15

Zhodnotit výsledky jednání by měli na tiskové konferenci v 14:15 předseda české vlády Petr Fiala, šéf Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Euroskop.cz

11:49

Vedoucí představitele EU nyní čeká přibližně dvouhodinové neformální plenární zasedání Evropské rady. Posléze se účastníci summitního jednání přesunou na pracovní oběd.

Lídři zemí sedmadvacítky proberou další pomoc Ukrajině nebo kroky k řešení vysokých cen energií.

11:20

„Rodinná“ fotografie vedoucích představitelů EU

Foto: CZPRES

11:17

Heger se po příjezdu vyslovil pro posílení kontrol na maďarsko-srbské hranici

Řešení je na maďarsko-srbských hranicích, nebo lépe řečeno na vnějších schengenských hranicích,“ řekl Heger novinářům při příchodu na jednání na Pražském hradě.

Heger dnes zdůraznil, že země musejí zachovat schengenský prostor a jeho výhody. „Samozřejmě se mohou vyskytnout situace, kdy je tu větší počet migrantů, ale v takovém případě potřebujeme jít na vnější hranici a zabezpečit, aby se do evropského prostoru nedostávala ilegální migrace. Takže jednoznačně je to o tom, abychom pomohli a případně poslali své policisty na maďarskou hranici a pomohli jim,“ řekl slovenský premiér.

11:10

Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a nizozemský premiér Mark Rutte přišli na Pražský hrad společně pěšky. Před summitem se setkali v Hrzánském paláci, aby jednali o novém geopolitickém centru Brussels Institute for Geopolitics, Česko zváží připojení k němu po skončení předsednictví.

10:17

Ursula von der Leyenová uvedla, že z dnešního neformálního summitu nevzejde žádné rozhodnutí

Lídři dnes sice proberou potenciální varianty stropu na velkoobchodní ceny plynu, žádné rozhodnutí v tomto směru ale očekávat nelze, míní šéfka komise von der Leyenová. Dnešní diskusi totiž vidí pouze jako „první krok“ a přípravu směrem k formálnímu summitu EU za dva týdny v Bruselu, až krátce před ním chce unijní exekutiva členským státům předložit konkrétní podobu zamýšlených kroků.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Foto: ČTK / Deml Ondřej

9:46

Na Hrad dorazil i český premiér Fiala

Evropská unie se musí domluvit na realizaci kroků ke snížení cen energií, například na zastropování ceny plynu využívaného k výrobě elektřiny. Při příchodu na dnešní neformální summit EU to novinářům řekl premiér Petr Fiala. EU také podle něj musí odstranit překážky, které brání vyplacení půjčky celých devíti miliard eur, jež blok slíbil Ukrajině na financování běžného chodu státu.

9:17

Lídři zemí EU přijíždějí na Hrad

Jako první dorazila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která apelovala na společné řešení vysokých cen energií i na další pomoc Ukrajině.

8:16

Příjezd vedoucích představitelů Evropské unie na Pražský hrad je očekáván po 9 hodině

Premiér Petr Fiala na červeném koberci na Pražském hradě včera zdravil účastníky prvního jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství. Foto : ČTK / Hájek Ondřej

7:17

Hlavní témata neformálního zasedání Evropské rady

Vedoucí představitelé EU budou dnes hovořit o unijní reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině a pokračujícím konfliktu včetně částečné ruské mobilizace či nedávné ruské protiprávní anexe čtyř ukrajinských oblastí. Evropská unie anexi odmítla a odsoudila stejně jako další západní země. Státníci budou také hovořit o další hospodářské, vojenské, politické či finanční podpoře Ukrajiny.

Lídři zemí EU mají v programu také diskusi o zajištění cenově dostupné energie pro domácnosti a podniky. Zhodnotí též již přijatá energetická opatření, jejichž cílem je snížení poptávky po elektřině a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv.

Státníci proberou také hospodářské výzvy vyplývající z války na Ukrajině. Pozornost zaměří na řešení vysokých cen energií, podporu růstu a zaměstnanosti a ochranu zranitelných spotřebitelů.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek