Lídři EU dnes v Praze řešili, jak si poradit s vysokými cenami energií

Druhý den tzv. Pražského summitu patřil neformálnímu zasedání Evropské rady. Na pořadu dne byla témata energetiky, hospodářské situace a Ukrajiny. Výsledkem je mimo jiné čím dál větší podpora mezi členskými státy Evropské unie, aby ceny plynu byly odděleny od cen elektřiny, řekl premiér Petr Fiala v závěru dne na tiskové konferenci.

„Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od cen elektřiny, to by znamenalo ve výsledku snížení cen pro občany i firmy v Evropské unii,“ řekl Fiala. Také by rád uvolnil emisní povolenky z tržní rezervy.

Celoevropské řešení proti vysokým cenám energií

Podle českého předsedy vlády mají členské státy vůli ke společnému evropskému řešení, co se pomoci s cenami energií velkým firmám týče. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to svými slovy potvrdila. V příštím roce by tak státy EU mohly provádět společné nákupy, aby se navzájem nepřeplácely.

Mimo společných nákupů, které by měly ustálit cenu plynu a zabránit spekulacím s ní, by pozitivní dopad na cenu mohlo mít i částečné oddělení cen plynu od cen elektřiny. V dalších týdnech bude Komise vypracovávat detaily takového opatření.

Ty by pak měla představit členským státům před unijním summitem v Bruselu, který se bude konat 20. a 21. října. „Bude obsahovat tři prvky: snížení cen, zahrnutí solidarity do daného mechanismu a také počátek reformy trhu s elektřinou,“ sdělil novinářům po summitu italský premiér Mario Draghi.

Pomoc Ukrajině

Předseda Evropské rady Charles Michel na tiskové konferenci také opětovně vyjádřil plnou finanční, humanitární, vojenskou a politickou podporu Ukrajině. Stejně jako včera, i dnes promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k přítomným státníkům.

Ve video projevu je požádal o další dodávky zbraní a munice. Na summitu se jednalo také o poválečné obnově Ukrajiny. „Je naprosto jednoznačné, že budeme muset najít nové finanční zdroje, bude to obrovská částka, financování musí být jasné a transparentní,“ řekla předsedkyně Evropské komise.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek