ŽIVĚ: Na Pražském hradě probíhá summit Evropské unie

Na Pražském hradě se dnes odpoledne sejdou lídři nejen členských států Evropské unie, ale také dalších zemí kontinentu při premiérovém zasedání Evropského politického společenství. Vedle států EU dostalo pozvánku 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. Na neformální večeři ke státníkům promluví prezident Miloš Zeman. Dění pro Vás průběžně monitorujeme.

Sledujte nejnovější dění na Pražském hradě živě:

22:13

Myšlenka Evropského politického společenství je stará, dnes se ale stala realitou, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, iniciátor tohoto formátu, na závěr prvního setkání společenství na Pražském hradě. Ocenil, že dnes v Praze došlo k dříve nepředstavitelným setkáním, zejména mezi vysoce postavenými představiteli Arménie a Turecka.

Macron vyzdvihl, že se lídři více než čtyř desítek evropských zemí dokázali shodnout na konkrétních otázkách ohledně bezpečnosti kontinentu, migrace, energetiky nebo vzdělávání. Hovořil také o další evropské podpoře pro Ukrajinu, která od února vzdoruje ruské agresi.

Foto: ČTK / Šimánek Vít

22:05

Moldavská prezidentka Maia Sanduová uvedla, že konání druhého summitu v Kišiněvě by mohlo její zemi pomoci k časnějšímu přístupu k EU. Českému předsednictví v Radě EU poděkovala za to, že zorganizovalo dnešní setkání. „EPC vnímáme jako platformu budovanou na základě společné solidarity a důvěry,“ uvedla. Evropské země podle ní dosáhnou míru a bezpečnosti jen v případě, že budou jednat společně a solidárně.

Evropské společenství musí podle Sanduové pomáhat Ukrajině, aby dosáhla územní celistvosti v mezinárodně uznávaných hranicích. „Odsuzujeme ruskou agresi a nelegální anexi ukrajinských území, zavázali jsme se Ukrajině pomoci znovu získat suverenitu,“ řekla.

21:50

Fiala potvrdil, že další summit EPC se uskuteční na jaře v moldavském Kišiněvě

Další schůze se uskuteční v přibližně půlročních intervalech ve Španělsku a Spojeném království

Francouzský prezident Emmanuel Macron, český premiér Petr Fiala a moldavská prezidentka Maia Sanduová Foto: ČTK / Šimánek Vít

21:45

„Naším cílem nebylo nahrazovat již existující organizace a instituce Evropské unie. Chtěli jsme vytvořit prostor pro výměnu názorů. Prostor, který není vázán přijímáním oficiálních závěrů. Přivedli jsme dohromady země, které se běžně nesetkávají a v tom je tato akce významná,“ uvedl Fiala v tiskové konferenci na závěr první ustavující schůze Evropského politického společenství.

21:07

Hlavní tisková konference se očekává ve 21:45.

20:25

Macron řekl Erdoganovi, že je nutné bojovat proti obcházení protiruských sankcí

Sankce proti Rusku za jeho napadení Ukrajiny jsou důležité a je potřeba bojovat proti jakémukoliv jejich obcházení, řekl dnes francouzský prezident Emmanuel Macron svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi, uvedla agentura AFP.

„Zdůraznil (Macron) význam evropských sankčních režimů pro ukončení ruské eskalace a vyzval k boji proti jakékoli strategii obcházení,“ uvedl Elysejský palác.

Macron dnes rovněž vyjádřil své „znepokojení“ nad situací v Egejském moři, které je opakovaně dějištěm napětí mezi Řeckem a Tureckem. „Vyzval k obnovení dialogu mezi stranami, aby se zabránilo eskalaci a zachovalo se mezinárodní právo,“ cituje prohlášení úřadu prezidenta AFP.

19:54

Macron se na bilaterálním jednání setkal s Trussovou

Trussová v srpnu na setkání s příznivci v Norfolku na otázku, zda je Macron přítel, či nepřítel, odpověděla, že „porota ještě nerozhodla“. Šéf Elysejského paláce na to pak reagoval slovy, že pokud Británie neví, zda je Francie jejím přítelem, může to znamenat vážné problémy. Řekl také, že Británie je přátelská země, „bez ohledu na své lídry, někdy navzdory svým lídrům“.

Britská politička dnes na rozsáhlém summitu v novém formátu, který inicioval právě Macron, volila pro britsko-francouzské vztahy smířlivá slova. „Je to přítel,“ odvětila Trussová podle agentury Reuters na novinářský dotaz, zda se už ohledně Macrona rozhodla.

Historicky komplikované vztahy mezi Británií a Francií jsou ještě napjatější od odchodu Británie z EU na počátku roku 2020. Neprospěly jim ani spory o kontrolu hranic a příliv migrantů přes Lamanšský průliv z Calais do jižní Anglie.

„Nesmírně úzce s prezidentem Macronem a francouzskou vládou spolupracuji a hovoříme o tom, jak mohou Británie a Francie spolupracovat těsněji na stavbě dalších jaderných elektráren a zajistit, aby obě země byly v budoucnu energeticky zabezpečené,“ řekla Trussová. „Oba máme jasno v tom, že nepřítelem je Vladimir Putin,“ dodala.

Britské premiérka Lizz Trussová a francouzský prezident Emmanuel Macron se setkali na bilaterálním jednání. Foto: Alistair Grant / PA Images / Profimedia

19:51

Fiala s Von der Leyenovou jednali s Erdoganem

Podle informací ČTK mluvil Fiala na okraj summitu na Pražském hradě také s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a šéfem summitů evropského bloku Charlesem Michelem.

Při oficiálním jednání pak s von der Leyenovou diskutovali s Erdoganem. „Jednali jsme o vzájemných vztazích EU a Turecka, energetice a dodávkách plynu, migraci, ale samozřejmě také o řešení války na Ukrajině a roli Turecka v tomto procesu,“ uvedl Fiala.

Fiala na twitteru zveřejnil fotografii z jednání, které obdobně jako on okomentovala i předsedkyně unijní exekutivy. „Spolu s premiérem Fialou jsme měli dobré jednání s prezidentem Erdoganem. Vyměnili jsme si názory na bilaterální vztahy EU a Turecka, ruskou invazi na Ukrajinu, energetiku a migraci,“ uvedla Von der Leyenová na twitteru.

Turecko, které je už od roku 1999 kandidátem na členství v Evropské unii, hraje pro unii důležitou roli při snaze řešit migrační tlaky z oblasti Blízkého východu. Ankara se také výrazně podílí na snahách o zprostředkování mezi válčícími Kyjevem a Moskvou, spolu s OSN například Turecko uspělo při dojednání dohod umožňujících vývoz ukrajinského obilí z přístavů v Černém moři či pomohlo domluvit některé výměny zajatců.

19:26

První prioritou Evropy je nyní pomoci Ukrajině zvítězit ve válce s Ruskem, řekl novinářům belgický premiér Alexander De Croo. „Naším poselstvím bylo, že naší první prioritou je pomoci Ukrajině vyhrát válku,“ uvedl De Croo. Otázce ohledně ukrajinského členství v NATO podle něj evropští státníci rozumí, nejde ale pro ně o současnou nejvyšší prioritu.

K dnešní první debatě ve formátu EPC De Croo uvedl, že bylo užitečné hovořit v širším formátu o bezpečnosti či ekonomice.

19:20

Zástupci Chorvatska a Srbska se na summitu v Praze přeli o dovoz ruské ropy

Zástupci Chorvatska a Srbska si na dnešním summitu Evropského politického společenství (EPC) v Praze vyměnili kritická stanoviska ohledně postoje k Rusku, uvedla srbská a chorvatská média. Srbský prezident Aleksandar Vučić podle nich obvinil Záhřeb, že v rámci své dlouhodobě nepřátelské politiky prosadil na půdě EU, aby Bělehrad nedostal od Bruselu výjimku z protiruských sankcí, která by mu umožnila nadále dovážet ruskou ropu. Šéf chorvatské vlády Andrej Plenković Vučiče vyzval, aby se k sankcím připojil.

Srbsko platí za tradičního spojence Moskvy, úzkou spolupráci obě země udržují mimo jiné v energetice. Ruský Gazprom drží většinový podíl v jediné srbské ropné společnosti NIS. Po zahájení války na Ukrajině se Srbsko jako jedna z mála zemí Evropy odmítlo připojit k protiruským sankcím kvůli agresi Moskvy vůči Ukrajině. Geografie i stávající síť ropovodů ovšem neumožňují dovoz ruské ropy do Srbska jinak než přes území EU.

18:41

Setkání Evropského politického společenství doprovází i kulaté stoly

Lídři více než 40 států mezi sebou jednají nad dvěma hlavními tématy: energetika, klima a ekonomické otázky, a mír a bezpečnost na evropském kontinentu.

16:36

Prezident Zeman se na Hradě sešel s maďarským premiérem Orbánem

Prezident Miloš Zeman se na okraj dnešního rozsáhlého pražského summitu setkal na Pražském hradě s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Následně by se měl Zeman sejít také se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

Ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák již dříve uvedl, že se Zeman bude chtít s Orbánem v rámci dnešního zasedání Evropského politického společenství (EPC) rozloučit před koncem svého mandátu. Naposledy se s ním sešel loni v září nedlouho před svou dlouhodobou hospitalizací.

Prezident republiky Miloš Zeman přivítal ve své pracovně na Pražském hradě předsedu vlády Maďarska Viktora Orbána. Foto: Kancelář prezidenta republiky

16:15

„Rodinná“ fotografie evropských lídrů na summitu Evropského politického společenství v Praze:

Foto: ČTK / Šimánek Vít

16:08

U jednoho stolu zasedli i arménský premiér a ázerbájdžánský prezident

Na okraj pražského summitu Evropského politického společenství (EPC) se uskutečnilo vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo jiné s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhajem Alijevem. Mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý měsíc propukly přeshraniční boje a obě země jsou dlouhodobě znesvářené. Informovala o tom dnes turecká agentura Anadolu.

Podle Anadolu se státníci setkali po příjezdu na Pražský hrad ještě před začátkem zasedání EPC. „Prezident Erdogan se setkal s ázerbájdžánským prezidentem Alijevem a arménským premiérem Pašinjanem před zasedáním Evropského politického společenství v Praze,“ napsala agentura.

V arménských médiích se později objevila také fotografie a informace, že Pašinjan a Alijev měli později ještě jedno jednání, tentokrát společně s Macronem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Politici seděli u kulatého stolu, za nimi byli vlajky tří zemí a EU a začátku schůzky byli přítomni rovněž novináři. O obsahu těchto rozhovorů média dosud neinformovala.

Foto: Úřad vlády ČR
Ostré střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem vypukly v září. Boje si na obou stranách vyžádaly několik stovek mrtvých a byly nejtvrdší od podzimu 2020. Baku a Jerevan se poté dohodly na příměří, to však bylo opakovaně porušováno.
Boje souvisejí s letitým sporem o Náhorní Karabach. Toto území je mezinárodně uznáváno jako část Ázerbájdžánu, ale do roku 2020 ho z velké části ovládali etničtí Arméni.

15:49

Zelenskyj přes video oslovil summit, ukrajinský premiér děkoval za pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes video k účastníkům první schůzky Evropského politického společenství. Přímo v jednacím sále ocenil podle informací ČTK Zelenského projev český premiér Petr Fiala. Za příspěvek ukrajinskému prezidentovi na twitteru poděkoval také předseda Evropské rady Charles Michel. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes v rozhovoru s Českou televizí poděkoval Čechům za jejich pomoc Ukrajině, která od února vzdoruje ruské agresi.

„Děkuji drahý (prezidente) Zelenskyj, že jste se k nám připojil na prvním jednání Evropského politického společenství v Praze. Evropa je s vámi a se statečným ukrajinským lidem,“ napsal Michel a zveřejnil fotografii z přenosu. Jedním z cílů dnešního pražského setkání EPC je ukázat právě podporu Ukrajině a také to, jak dalece je nyní Rusko, které na sousední Ukrajinu zaútočilo letos v únoru, v Evropě izolováno.

13:53

Na Pražském hradě začalo první zasedání Evropského politického společenství

Po úvodním projevu premiéra Petra Fialy dnes promluví ke kolegům čtveřice mimounijních vůdců včetně britské premiérky Liz Trussové. Na dálku se s nimi spojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poté politici usednou ke kulatým stolům, u nichž proberou dva širší okruhy témat. Prvním bude mír a bezpečnost, druhým ekonomika, energie a klima. Prostor bude následně na bilaterální jednání. Tisková konference se očekává ve 21:45.

Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen na Pražském hradě

13:48

Cílem setkání v Praze je ukázat jednotu zemí EU i těch mimo unii, řekl Macron

Projekt Evropského politického společenství (EPC) inicioval právě Macron a před novináři vyzdvihl jeho důležitost. Od setkání si francouzský prezident slibuje společné výstupy a projekty pro budoucnost, protože účastníky pojí úsilí dosáhnout míru a bezpečnosti. „Sdílíme společný prostor, často i společnou minulost a cílem EPC je sdílet i společnou budoucnost,“ řekl šéf Elysejského paláce. Doufá ve věcnou diskusi o míru a bezpečnosti, migraci nebo energetice, které jsou důležité pro občany, dodal.

13:40

Morawiecki: Německý energetický plán ničí trh EU, Berlín nemůže unii diktovat

„Ten německý plán podrývá a ničí jednotný evropský trh,“ prohlásil Morawiecki. Podobně podle něj smýšlí velká část evropských lídrů a německá role při určování společné energetické politiky EU bude součástí pražské diskuse.

13:31

Heger považuje formát EPC za příležitost, prioritou je debata o bezpečnosti

Slovenský premiér Eduard Heger považuje formát Evropského politického společenství (EPC), jehož první jednání se dnes koná na Pražském hradě, za příležitost pro všechny evropské země. Klíčovými tématy schůzky jsou podle něj bezpečnost a mír, které jsou základem pro stabilní život Evropanů.

12:49

Sdílíme kontinent, výzvy i snahu o mír, řekl v Praze šéf summitu EU Michel

„Budeme do hloubky jednat o tom, jak společně bránit zájmy našich občanů na celém kontinentu,“ prohlásil Michel. Nový formát setkání by podle něj mohl přispět k obsažné a podrobné diskusi o významných tématech.

12:27

Trussová dorazila na pražský summit, s novináři při příchodu nemluvila

 Mezi prvními lídry pozvanými na zasedání Evropského politického společenství dnes dorazila na Pražský hrad britská premiérka Liz Trussová. Po 13:00 bude jedním z řečníků při zahajovací části akce, které se účastní zástupci 44 zemí. Na rozdíl od jiných politiků Trussová při příchodu na hrad nemluvila s novináři.

11:00

Předseda české vlády Petr Fiala přivítal v Kramářově vile britskou premiérku Liz Trussovou.

Trussová dorazila do Kramářovy vily z letiště ve slunečném podzimním počasí o několik minut dříve, než uváděl oficiální harmonogram. Oba politiky nyní čeká jednání mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní oběd obou delegací. Na místě je i britský velvyslanec v Praze Nicholas Archer.

Český premiér Petr Fiala a britská premiérka Lizz Trussová. Foto: Úřad vlády ČR

10:50

Na Pražský hrad dorazil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Šmyhal do Prahy přiletěl již před 8 hodinou ráno.

10:44

Bezpečnost summitu EU zajistí stovky policistů z celé ČR

Hosty summitů bude chránit přibližně 500 příslušníků policie, ochranné služby, útvaru pro ochranu prezidenta a pravděpodobně též armády. Akreditovaných novinářů z celého světa je více než 1200. Spolu s organizačním týmem se tedy v areálu Pražského hradu může pohybovat až 2500 osob.

9:00

Základní informace o Evropském politickém společenství

Evropské politické společenství (EPC) představuje platformu pro politickou koordinaci evropských zemí napříč kontinentem. Jeho cílem je podporovat politický dialog a spolupráci při řešení otázek společného zájmu, aby se posílila bezpečnost, stabilita a prosperita evropského kontinentu. Má se pravidelně scházet k debatě o bezpečnostních problémech Evropy, energetice nebo klimatu. Pražské jednání EPC bude prvním svého druhu. Návrh na vznik tohoto fóra přednesl francouzský prezident Emmanuel Macron letos 9. května v Evropském parlamentu.

Zdroj: ČTK

Foto: ČTK, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek