Reakce EU na ruskou protiprávní anexi ukrajinských oblastí

EU důrazně odmítá a jednoznačně odsuzuje protiprávní anexi ukrajinské Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ruskem. Úmyslným podkopáváním mezinárodního řádu založeného na pravidlech a otevřeným porušováním základních práv Ukrajiny na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost – základních zásad zakotvených v Chartě OSN a v mezinárodním právu – Rusko ohrožuje globální bezpečnost.

Nezákonná „referenda“, která Rusko zinscenovalo jako záminku pro toto další narušování nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, ani jejich zfalšované a nelegální výsledky EU nikdy neuzná, a neuzná ani tuto protiprávní anexi. Tato rozhodnutí jsou neplatná a nemohou mít absolutně žádné právní účinky. Krym, Cherson, Záporoží, Doněck a Luhansk jsou Ukrajina. Vyzýváme všechny státy a mezinárodní organizace, aby tuto protiprávní anexi jednoznačně odmítly.

Tváří v tvář útočné válce Ruska i další eskalaci ze strany Moskvy stojí Evropská unie pevně za Ukrajinou a jejím lidem. Podpora EU územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny neochvějně trvá. Ukrajina uplatňuje své legitimní právo bránit se proti ruské agresi s cílem získat zpět úplnou kontrolu nad svým územím a má právo osvobodit okupovaná území v rámci svých mezinárodně uznaných hranic. Jaderné hrozby ze strany Kremlu, vojenská mobilizace a strategie založená na snaze nepravdivě označovat ukrajinské území jako ruské a na tvrzení, že se válka nyní může odehrávat na území Ruska, naše odhodlání nezlomí.

Eu dále posílí omezující opatření namířená proti nelegálnímu počínání Ruska. Tato opatření dále zvýší tlak na Rusko, aby svou útočnou válku ukončilo. Evropská unie pevně stojí za Ukrajinou a bude jí nadále poskytovat silnou ekonomickou, vojenskou, sociální a finanční podporu, dokud bude třeba.

Zdroj: Rada EU

Sdílet tento příspěvek