Na výstavišti v pražských Holešovicích začala kosmická přehlídka EU Space Week

Na výstavišti v pražských Holešovicích začala přehlídka družicových systémů unijního kosmického programu EU Space Week. Jejím hlavním cílem je představit současný stav a budoucí rozvoj družicových systémů Galileo, EGNOS a Copernicus. EU Space Week organizuje Evropská komise ve spolupráci s ministerstvem dopravy, Prahou a Agenturou EU pro kosmický program (EUSPA). Akce se účastní 800 účastníků z řad firem, institucí a organizací a také uživatelů družicových systémů. Uvedli to během zahájení zástupci ministerstva dopravy.

Do 6. října budou v Křižíkových pavilonech k vidění ukázky technologií, které unijní družicové systémy využívají. Uskuteční se také řada doprovodných akcí a představení příležitostí pro rozvoj vlastních nápadů na kosmické aplikace a možnosti získání podpory pro jejich překlopení do praxe. Jednou z doprovodných akcí je panelová výstava českého kosmického průmyslu, kterou spoluorganizuje CzechInvest a generálním partnerem je česká firma TRL Space.

Data a služby družicových systémů se uplatňují v širokém spektru aplikací. S postupným rozvojem kosmických technologií, strojového učení a rychlého přenosu a zpracování dat se otevírají nové možnosti uplatnění družicových služeb i v tradičních oborech, jako je doprava, zemědělství či řízení využití přírodních zdrojů.

Nové perspektivy představí odborníci z Evropské komise, Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) se sídlem v Praze a také Evropské kosmické agentury (ESA). Tyto informace jsou klíčové právě pro poskytovatele služeb z řad vesmírného průmyslu a start-upů, kteří se budou moci s odborníky z Evropské komise, EUSPA i ESA také neformálně setkat.

Během letošního podzimu připravuje české předsednictví v Radě EU ještě další akce zaměřené a kosmické aktivity. Jde o velkou podnikatelskou konferenci Space2Business, České národní uživatelské fórum Copernicus, či seminář na spolupráci kosmického a obranného sektoru.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek