Ministři financí EU zkusí domluvit rozdělení peněz na odchod od ruských energií

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes pokusí shodnout na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard Kč) z balíku, který má státům pomoci odbourat závislost na energiích z Ruska. Část zvláště jihoevropských zemí však není spokojena s klíčem pro přidělování peněz a české předsednictví se do poslední chvíle pokouší najít kompromis přijatelný pro většinu států. Podle diplomatů zatím není jisté, zda se to podaří.

Komise na jaře v rámci plánu označovaného jako REPower EU navrhla podpořit odchod od ruské ropy a plynu částí peněz z fondu obnovy původně určeného na pomoc s hospodářskými následky covidové krize. Dvacetimiliardový balík chtěla rozdělovat podle stejného klíče jako pandemický fond, tedy zejména úrovně nezaměstnanosti v době před krizí. S tím však řada států závislejších na energiích z Ruska nesouhlasila a nejprve francouzské a po něm české předsednictví proto přišly s novým způsobem výpočtu.

Na základě posledního českého návrhu se část peněz přesunula od Itálie či Španělska k zemím střední a východní Evropy, které budou muset do získání nezávislosti na Rusku investovat více. Podle diplomatických zdrojů se český ministr financí Zbyněk Stanjura, který dnešní jednání povede, snažil na poslední chvíli v Lucemburku domlouvat kompromisy, aby získal pro podporu návrhu dostatečnou většinu. Pokud se dnes ministři shodnou, bude je čekat vyjednávání o konečné podobě klíče pro výpočet s Evropským parlamentem. V případě neshody chce české předsednictví pokus zopakovat v listopadu.

Zástupci unijních vlád se dnes budou bavit také o fungování dosavadních protiruských sankcí či o dopadu vysokých cen energií a krizových opatření na finanční trhy.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek