EU na říjnový summit v Praze zve zástupce Ukrajiny, Británie či Turecka

Turecku, Británii, Ukrajině a dalším 14 zemím mimo své hranice posílá Evropská unie pozvánku na říjnový summit v Praze, který bude premiérou nového formátu Evropského politického společenství (EPC). Pod podmínkou zachování anonymity to dnes médiím sdělil unijní činitel. Kolik z pozvaných zemí nakonec bude 6. října v českém hlavním městě zastoupeno, není jasné.

Kromě uvedených států pozvánky putují také do Albánie, Arménie, Ázerbájdžánu, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Gruzie, na Island, do Kosova, Lichtenštejnska, Moldavska, Norska, Severní Makedonie, Srbska a Švýcarska. Jejich rozesílání se mělo uskutečnit včera, přičemž dopisy společně adresovali předseda Evropské rady Charles Michel a český premiér Petr Fiala jako představitel země předsedající v tomto pololetí Radě Evropské unie.

Praha bude 6. a 7. října hostit lídry členských zemí EU, přičemž česká vláda dlouho dopředu avizovala, že chce k summitu přizvat také Ukrajinu. Nakonec bylo na první den vrcholné schůzky naplánováno premiérové setkání evropských lídrů v novém formátu, který na jaře navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Evropské politické společenství by podle něj mohlo sdružovat unijní země se spojenci mimo sedmadvacítku a sloužit jako platforma k diskusím o bezpečnosti, energetice či pohybu osob. Macron koncept prosazoval jako „nový prostor“ pro spolupráci.

Unijní činitel včera oznámil, že setkání EPC by se mohla konat jednou nebo dvakrát ročně. „EPC nenahrazuje existující organizace, struktury nebo procesy a jejím cílem v této fázi není vytvářet nové,“ doplnil.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek