Ministři EU proberou možné změny unijních smluv či vztahy s Británií

Vztahům Evropské unie s Británií vedené novou premiérkou Liz Trussovou či případným budoucím změnám unijních smluv se dnes budou věnovat ministři pro evropské záležitosti zemí EU. Tématem bruselského jednání, které povede český ministr Mikuláš Bek, bude také vláda práva v unijních zemích.

Zástupci vlád se v tomto bodě patrně nevyhnou zmínkám o situaci v Maďarsku, jemuž Evropská komise v neděli navrhla odebrat část unijních peněz kvůli problémům s korupcí či střetům zájmů. Neočekávají se však žádné jasné závěry, neboť unijní státy budou o osudu maďarských peněz rozhodovat až poté, kdy má Budapešť v listopadu doložit, jak splnila avizované reformní kroky.

Ministři se budou bavit také o možných změnách unijních smluv, které požadují závěry roční unijní debaty s občany nazvané Konference o budoucnosti Evropy. Jedním z témat bude možný přechod od jednomyslnosti k většinovému hlasování států v například v otázkách zahraniční či bezpečnostní politiky bez nutné změny základních smluv. Evropský parlament na základě výsledků konference požaduje svolání konventu, který by úpravu smluv projednal, většina členských zemí se k tomu však staví zdrženlivě a podle Beka na něj patrně dojde až v příštím roce.

Zástupci vlád se dnes budou bavit i o vztazích s Británií, které dlouhodobě komplikují zejména neshody okolo celních kontrol v Severním Irsku.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek