Evropská komise chce zavést povinnou výrobu nedostatkových produktů v době krize

Evropské firmy by mohly být v případě krizí podobných těm způsobeným pandemií covidu-19 či válkou na Ukrajině nuceny upřednostnit výrobu nedostatkových strategických produktů. Počítá s pravidel pro ochranu jednotného trhu v nouzových situacích, který dnes představila Evropská komise. Diplomaté očekávají, že pravidla posilující v případě krizí pravomoci Bruselu narazí na odpor některých států či firem.

Komise návrhem reaguje na nedostatek některých léků, ochranných pomůcek či surovin, s nimiž se Evropská unie potýkala zejména kvůli omezení dodávek za pandemické krize.

„Musíme zajistit, aby náš jednotný trh fungoval vždy, i v krizových dobách. Musíme jej posílit. Potřebujeme nové nástroje, které nám umožní reagovat rychle a kolektivně,“ řekla dnes k navrhované normě místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Komise by podle návrhu v koordinaci s členskými státy měla monitorovat situaci na jednotném trhu. V případě hrozícího nedostatku strategicky důležitých surovin či produktů by komise mohla státy vyzvat k vytváření zásob. Pravidla počítají také s jednodušším přidělováním veřejných zakázek týkajících se nedostatkového zboží či urychleným uváděním výrobků na trh pomocí rychlejšího procesu testování a akreditace.

Pokud by hrozila zcela mimořádná situace, může komise vyzvat firmy k tomu, aby přijímaly přednostní zakázky na potřebné produkty. „Společnosti musí buď vyhovět, nebo vysvětlit, jaké závažné důvody mají pro odmítnutí,“ uvedla komise v návrhu.

Rozhodovat o tom, zda a v jaké podobě EU pravidla přijme, budou v příštích měsících členské země a Evropský parlament. Někteří diplomaté už teď podotýkají, že členské země většinou nemají chuť předávat komisi více pravomocí, než považují za nutné. Očekává se také, že budou chtít do návrhu promluvit zástupci firem.

Například lobbistická skupina BusinessEurope monitoring trhu i navržená opatření podle agentury Reuters kritizovala jako „porušení principů přiměřenosti a nutnosti“.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek