V Bělehradě se navzdory zákazu konal průvod EuroPride, chránila ho policie

V Bělehradě se v sobotu navzdory zákazu úřadů uskutečnil průvod EuroPride na podporu homosexuálů a dalších sexuálních menšin. Podle agentury AFP městem pochodovaly tisíce členů komunity LGBTQ (leseb, gayů, bisexuálů, tansgenderových osob a dalších) pod ochranou policie, která je oddělovala od protestujících odpůrců. Podle ministerstva spravedlnosti byly zadrženy zhruba tři desítky lidí. Úřady neposkytly podrobnosti o totožnosti zadržených, reportéři AFP nicméně viděli několik zadržených odpůrců průvodu.

Podle agentury AP bylo hlášeno několik incidentů, při kterých odpůrci průvodu házeli lahve na policisty a snažili se proniknout přes policejní kordon. Podle televize N1 odpůrci házeli na policii také dýmovnice a poškodili několik vozidel.

Srbské úřady tento týden průvod zakázaly kvůli hrozbě potyček účastníků s odpůrci. Organizátoři o víkendu nicméně uvedli, že od srbské premiérky Any Brnabičové, která je lesba, obdrželi ujištění, že se průvod může konat.

Sobotní pochod byl vyvrcholením týdenní akce EuroPride, která se letos poprvé konala v jihovýchodní Evropě. Akce se podle agentury DPA zúčastnilo několik poslanců Evropského parlamentu a politiků z Evropské unie. Pochod podpořilo i české velvyslanectví v Bělehradě, které vyvěsilo vlajku Evropské unie v duhových barvách. Srbsko je již deset let kandidátem na členství v EU, členské státy však v uplynulých letech vyjadřovaly pochybnosti ohledně dodržování lidských práv v této balkánské zemi.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek