Ekologové zahájili právní kroky kvůli postoji EU k jaderné energetice a plynu

Greenpeace a další ekologické organizace zahájily právní kroky proti Evropské komisi kvůli rozhodnutí zařadit jadernou energii a zemní plyn mezi takzvané zelené investice. Tvrdí, že Evropská unie tímto postupem porušuje své vlastní klimatické zákony. Podle ekologických organizací v důsledku tohoto kroku hrozí přesměrování investic do fosilních paliv namísto obnovitelných zdrojů energie. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Organizace Greenpeace uvedla, že požádala o přezkoumání rozhodnutí Evropské komise zařadit mezi takzvané zelené investice jadernou energii. Další čtyři ekologické organizace se pak zaměřily na rozhodnutí zařadit mezi tyto investice zemní plyn, píše Reuters. Evropská komise uvedla, že na požadavky vznesené ekologickými organizacemi v patřičné době odpoví.

Podle agentury Reuters má komise na reakci čas do února. Ekologické organizace uvedly, že pokud komise zařazení jádra a plynu mezi zelené investice nezruší, obrátí se na Soudní dvůr Evropské unie.

„Plyn je hlavní příčinou klimatického a ekonomického chaosu,“ uvedla Ariadna Rodrigová z organizace Greenpeace. „Zároveň stále není vyřešen problém radioaktivního odpadu a nebezpečí jaderných nehod je příliš velké na to, aby se dalo ignorovat,“ dodala.

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie v únoru. Vyšla tak vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtěly na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. V červenci tento krok schválil Evropský parlament.

Názory členských zemí EU na ekologičnost jednotlivých zdrojů energie se nicméně rozcházejí. Lucembursko a Rakousko tak nyní rovněž připravují právní kroky proti pravidlům EU. Obě tyto země jsou odpůrci jaderné energie a mají výhrady rovněž k zařazení zemního plynu mezi zelené investice, napsala agentura Reuters.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek