Bílý dům i Evropská unie reagovaly na nález hromadných hrobů u Izjumu

Bílý dům v sobotu podle agentury Reuters označil zprávy o nalezení hromadných hrobů v ukrajinském městě Izjum za „hrozivé“. Francouzský prezident Emmanuel Macron na událost reagoval na svém twitteru a šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v prohlášení odsoudil krutosti páchané na civilistech.

Ukrajinská armáda získala zpět Izjum na východě země pod svoji kontrolu v neděli 11. září. Ve čtvrtek tamní policie oznámila nalezení provizorního pohřebiště se 440 hroby, z nichž některé jsou hromadné. Většina těl v hrobech podle policie patří civilistům.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov v sobotu sdělil, že většina ze zatím exhumovaných těl nese stopy mučení.

Josep Borrell prohlásil, že „Evropská unie je hluboce šokována“ těmito zprávami. „Politické vedení Ruska a všichni zapletení do porušování mezinárodní a humanitárního práva na Ukrajině ponesou odpovědnost. EU podporuje každou snahu v tomto směru,“ řekl Borrell.

Nález v Izjumu je „hrozivý, odporný a bohužel odpovídající zvrácenosti, s jakou ruské síly vedou válku proti Ukrajině a ukrajinskému lidu,“ uvedl o víkendu na setkání s novináři bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Na twitteru ho citovala reportérka CNN v Bílém domě.

Emmanuel Macron v sobotu večer napsal, že „pachatelé se za své činy budou muset zodpovídat“. „Bez spravedlnosti není míru,“ dodal Macron.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek