Ministři zemědělství EU budou v Praze jednat o potravinové bezpečnosti

Potravinová bezpečnost i klimatické změny by měly být podle programu tématem dnešního neformálního zasedání ministrů zemědělství a rybolovu zemí Evropské unie v Praze. Mezi ohlášenými účastníky jsou eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski a komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Zúčastnit se má také ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj nebo vědci, kteří se zabývají životním prostředím.

Ministři budou diskutovat o řešení nedostatku potravin způsobeném jak ruskou agresí vůči Ukrajině, tak pandemií koronaviru. Politici se zaměří na otázky spojené například s vývozem obilí z Ukrajiny nebo na zdražování vstupních nákladů pro zemědělce, zejména hnojiv, jejichž ceny stouply kvůli válce až o stovky procent. Spolu s ukrajinským ministrem se summitu zúčastní také ministři zemědělství Gruzie a Moldavska.

Tématem zasedání budou také klimatické změny, třeba dopady sucha na produkci potravin ve světě. Na změny klimatu mají reagovat environmentální opatření, která EU zavádí jako součást společné zemědělské politiky EU. Cílem je vybudování udržitelných potravinových řetězců.

Proti nastavení zemědělských dotací české vlády a EU protestovali ve čtvrtek v Praze a regionech někteří zemědělci. Kritizovali mimo jiné přesun peněz od velkých producentů k menším farmářům. S protesty nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která sdružuje hlavně malé farmáře a kroky vlády měnící distribuci dotací podporuje.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek