Evropští ministři budou řešit nové metody v zemědělství, cílem zvýšení produkce

Ministři zemědělství zemí EU dnes budou při neformálním zasedání v Praze diskutovat o nových metodách v zemědělství, jejichž cílem bude bezpečné zvýšení produkce potravin. Ministři se tak budou zabývat například i tzv. genomickými technikami. Budou řešit také další pomoc zemědělcům. Novinářům to před jednáním řekl český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Cílem je zajistit dostatečnou produkci potravin dlouhodobě udržitelným způsobem. Chceme produkovat více potravin pro sebe, ale i pro ostatní státy mimo Evropskou unii,“ řekl Nekula k hlavním cílům diskusí evropských ministrů zemědělství.

Ministři proto budou probírat nové metody v zemědělství, jako jsou například genomické techniky, při nichž se mění genom organismu. Techniky mají zlepšovat výživové vlastnosti plodin a zároveň snížit potřebu využívání pesticidů a jiných látek. Podle Nekuly se ministři budou zajímat o techniky, které jsou na úrovni běžných šlechtitelských postupů. „Nechceme jít cestou geneticky upravených organismů, ale je nutné reagovat na vědecký pokrok,“ podotkl ministr a zdůraznil, že prioritou bude vedle zvýšení produkce také zachování bezpečných postupů.

Ministři by se dnes měli bavit také o pomoci zemědělcům. „Pracujeme na tom, abychom měli schválený strategický plán zemědělské politiky EU,“ pokračoval Nekula. Řekl, že vnímá nervozitu mezi zemědělci, důležité je však podle něj držet dlouhodobé cíle EU. „Zároveň ale musíme reagovat na aktuální situaci, proto pracujeme i s výjimkami. Využijeme výjimku k použití úhoru a střídání plodin,“ dodal.

Proti dotační politice vlády i EU a tzv. zelené dohodě (Green Deal) ve čtvrtek protestovaly v Česku zemědělské svazy a komory. Nekula k tomu řekl, že nelze rezignovat na dlouhodobé cíle v zemědělské politice.

Zároveň připomněl dosavadní pomoc pro tuzemské zemědělce, kteří jsou nejvíce zasažení růstem cen energií, pohonných hmot a dalších vstupních nákladů. Z unijních peněz a státního rozpočtu se rozdělí 831 milionů pro chovatele prasnic, drůbeže, dojeného skotu a pěstitelům jablek a brambor. Zemědělci mohli také žádat o podporu prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) na snížení jistiny provozních úvěrů pro malé a střední zemědělce. Zemědělcům a potravinářům tak vyplatí 750 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek