Šéfka EK přednese projev o stavu EU a představí krizové energetické návrhy

Tradiční projev o stavu a směřování Evropské unie přednese dnes v Evropském parlamentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Jeho patrně nejočekávanější součástí bude prezentace krizového energetického balíčku zaměřeného na zmírnění dopadů vysokých cen energií na obyvatele a firmy. Šéfka unijní exekutivy bude hovořit také o možnosti pokračování podpory EU pro Ukrajinu, o dalších snahách o vyvážení vlivu Číny nebo o případných změnách unijních smluv na základě letošní celoevropské debaty s občany. Čestným hostem projevu bude ve Štrasburku ukrajinská první dáma Olena Zelenská.

Von der Leyenová představí návrhy vzešlé z podnětů členských zemí, které se chtějí do konce měsíce shodnout na společném postupu proti nebývale vysokým cenám energií. Opatření mají zahrnovat omezení nadměrných zisků výrobců energie z neplynových zdrojů stejně jako producentů fosilních paliv. Předsedkyně komise navrhne také povinné úspory elektřiny či poskytnutí státních záruk firmám k rozhýbání paralyzovaného trhu s elektřinou.

Zásadní část projevu by šéfka EK měla věnovat válce na Ukrajině a další podpoře Kyjeva. Očekává se, že přislíbí Ukrajincům výhody plynoucí z přístupu na jednotný evropský trh či jiné formy pomoci.

Na proslov budou reagovat zástupci europoslaneckých frakcí. Zákonodárci mají dnes vedle hlavního bodu na programu také například hlasování o dvou návrzích z balíčku klimatických opatření či o evropských pravidlech pro minimální mzdu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek