Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přednesla každoroční projev o stavu unie

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes v Evropském parlamentu přednesla tradiční projev o stavu a směřování Evropské unie. Letos projevu dle očekávání dominovaly válka na Ukrajině a energetická krize. Projev se dotkl například i změny klimatu či boje s korupcí.

Již před samotným začátkem, byl ústřední bod letošního projevu jasně čitelný. Do sídla Evropského parlamentu byla mimo šéfky Evropské komise von der Leyenové předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou uvedena i ukrajinská první dáma Olena Zelenská. Evropské komisařky delegaci vítaly v modro-žlutých barvách připomínajících vlajku Ukrajiny.

„Sláva zemi evropských hrdinů. Sláva Ukrajině!”

„Dnes má odvaha jméno a tím je Ukrajina,” zněla jedna z prvních vět projevu von der Leyenové. Mimo reflexe evropské odpovědi na ruskou invazi, která byla dle šéfky Komise oproti minulým krizím rychlá a jednotná, von der Leyenová europoslance ujistila, že uvalené sankce nebudou zrušeny. Dále upevnila evropskou pozici v politice vůči Rusku a oznámila spolupráci s první dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou na obnově poškozených ukrajinských škol a pomoci ve výši 100 miliard euro. Dalším důležitým bodem a změnou v evropské politice bude dle von der Leyenové zařazení Ukrajiny do evropského prostoru bez roamingových poplatků. Šéfka Evropské komise zároveň uvedla, že ještě ve středu odcestuje do Kyjeva, aby se setkala s prezidentem Zelenským a projednala s ním všechny zmíněné body.

Letošní projev nestál pouze na úspěších Evropské unie, nýbrž reflektoval i jistá pochybení. „Jedním z ponaučení, které si bereme z této války, je to, že jsme měli naslouchat těm, kdo Putina znají,” uvedla von der Leyenová a konkrétně zmínila například ruskou novinářku Annu Politkovskou či Běloruskou opozici.

Evropské komisařky a předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová vítaly Olenu Zelenskou v ukrajinských barvách Foto: Evropská komise

K řešení energetické krize

Pravděpodobně nejočekávanějším bodem letošního projevu byla prezentace krizového energetického balíčku zaměřeného na zmírnění dopadů vysokých cen energií na obyvatele a firmy. Von der Leyenová ocenila, že členské státy byly schopny naplnit zásobníky na 84 procent, což výrazně převýšilo unijní plány. Nicméně obratem varovala, že i přes očividný úspěch to bohužel nebude stačit. „Proto navrhujeme stanovit horní hranici příjmů společností, které vyrábějí elektřinu za nízké náklady,” prezentovala návrh opatření, ke kterému se usnesla Komise a dodala, že „díky našemu návrhu dostanou členské státy více než 140 miliard eur na přímé tlumení negativních dopadů,“.

Boj proti změně klimatu

Za vyzdvihnutí dánské politiky v oblasti omezení fosilních paliv von der Leyenová přešla k části projevu, týkající se zelené transformace. Šéfka Komise europoslancům připomněla vyschlé řeky, hořící lesy a extrémní vedra sužující Evropu, které se jistě pojí se změnou klimatu. „Proto dnes ohlašuji, že v příštím roce naši kapacitu boje proti požárům zdvojnásobíme. Evropská unie zakoupí k doplnění našeho letadlového parku deset lehkých obojživelných letadel a tři další vrtulníky,” oznámila plány Komise její předsedkyně.

Budoucí směřování unijního trhu

Pro zajištění funkčnosti unie je dle šéfky Komise nezbytné zajištění příznivého podnikatelského prostředí a udržení pracovní síly s vysokými pracovními dovednostmi za účelem větší konkurenceschopnosti. Té lze dosáhnout především odstraněním překážek, které brzdí malé podniky, jež jsou ústředním prvkem transformace evropského průmyslu. Za tímto účelem by ráda předložila balíček BeFit, který bude mimo jiné obsahovat například návrh jednotného souboru daňových pravidel pro podnikání v Evropě.

Cesta k silné demokracii spočívá v jednotě

Jako jeden z „nástrojů” vedoucích k silné demokracii vnímá von der Leyenová potenciální rozšiřování unie. „Přeji si, aby lidé západního Balkánu, Ukrajiny, Moldavska a Gruzie věděli: Jste součástí naší rodiny, vaše budoucnost je v naší unii a naše unie bez vás není úplná,“ uvedla. Jako další z cest vidí vytvoření Evropského politického společenství, které by bylo platformou pro dialog i pro státy Evropy, které neusilují o vstup do EU. Tyto návrhy dle svých slov předloží Evropské radě.

Von der Leyenová samozřejmě neopomenula ani hrozby přicházející z digitálního prostoru. „Musíme se lépe chránit před nepřátelským vměšováním.” zdůraznila a jako preventivní řešení uvedla balíček opatření na obranu demokracie, který Komise plánuje předložit.

Von der Leyenová se rovněž obrátila směrem dovnitř EU. Vyzdvihla důležitost ochrany nezávislého soudnictví a oznámila, že Komise navrhne zahrnutí korupce do režimu sankcí EU v oblasti lidských práv.

„Unie, která stojí nerozlučně pohromadě. Unie, která společně zvítězí. Ať žije Evropa!” ukončila svůj téměř hodinový projev von der Leyenová.

Debata Café Evropa k projevu o stavu unie: Co čeká EU v současné nelehké době?

K příležitosti projevu o stavu unie se rovněž v Evropském domě konala debata. Markéta Boubínová, redaktorka z Deníku N, Jaroslav Bžoch, poslanec Parlamentu ČR, Marcel Kolaja, poslanec Evropského parlamentu, Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR, a Igor Blahušiak, ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech z Úřadu vlády, diskutovali o výstupech z projevu o stavu unie. Panelisté projev hodnotili vesměs pozitivně. Kolaja například vyzdvihl, že dle jeho názoru projev obsahovat to, co je důležité. Bžoch projev hodnotil také kladně i přesto, že zdůraznil fakt, že von der Leyenová namísto o stavu Evropské unie mluvila spíše o věcech, které unii tíží. Markétě Boubínové v projevu chyběla diskuse o vnitřních záležitostech EU či problémy právního státu. Igor Blahušiak za české předsednictví s projevem konvenoval a vyzdvihl probíhající akce komunikující české předsednictví v regionech.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek