Síkela: EK by měla zvážit zavedení systému rezerv klíčových surovin

Evropská komise by měla podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) zvážit zavedení celoevropského strategického systému rezerv surovin, na jejichž dovozu je Evropská unie nejvíce závislá. Na dnešní konferenci k surovinové bezpečnosti pořádané ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci českého předsednictví v Radě EU se na tom shodli zástupci unijních států, uvedl Síkela.

Systémy rezerv klíčových nerostných komodit dlouhodobě fungují podle Síkely ve Spojených státech, Japonsku nebo Jižní Koreji. „Máme se tedy kde inspirovat,“ řekl. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič doplnil, že Evropská komise nyní připravuje legislativní návrh týkající se kritických nerostných surovin.

Zástupci členských států se podle Síkely dnes také shodli na tom, že surovinovou bezpečnost Evropy je zapotřebí budovat společně s geograficky blízkými zeměmi, které mají na evropské poměry solidní nerostně-surovinový potenciál. Jde například o Albánii, Makedonii, Bosnu a Hercegovinu, Srbsku, Ukrajinu nebo země severní Afriky.

„Dnes jsme mluvili také o tom, že jako Evropská unie potřebujeme novou generaci geologického průzkumu svého vlastního území. Žijeme už několik desetiletí v názoru, že území Evropské unie je podrobně geologicky prozkoumáno, vycházíme přitom ze zjištění ze 60., 70., možná ještě 80. let,“ řekl Síkela dále. Tehdejší průzkumy nelze ale podle něj použít na poptávku dnešních moderních průmyslových odvětví.

Šefčovič upozornil, že surovinová bezpečnost je jedním z hlavních ponaučení poslední doby, kdy se úskalí projevila v důsledku pandemie koronaviru a následně rusko-ukrajinského konfliktu. „Naší ambicí proto musí být, abychom stáli na vlastních nohách napříč všemi strategickými oblastmi a musíme dosáhnout otevřené strategické nezávislosti,“ řekl.

Aktuální průzkum Sdružení pro zahraniční investice – AFI ukázal, že nedostatek vstupních surovin nebo polotovarů zasáhl v posledním půl roce 69 procent firem.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek