V Českých Budějovicích proběhla další ze série regionální akcí „Předsedáme Evropě”

Již přes dva měsíce předsedá Česká republika Radě EU. Předsednictví je nyní veřejnosti přibližováno sérií regionálních akcí s názvem „Předsedáme Evropě”. 

Ve čtvrtek 8. září se další ze série tematických akcí uskutečnila na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. I přes nepříznivé počasí si návštěvníci mohli užít pestrého kulturně vzdělávacího programu, který zahrnoval široké množství aktivit, od informačních stánků s kvízy po koncerty a taneční vystoupení. 

Po třinácté hodině zahájil program Igor Blahušiak, ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech. Ve svém úvodním slovu posluchačům přiblížil, co nám předsednictví v Radě EU přináší či co se bude na půdě Evropské unie pod taktovkou Česka v nejbližších týdnech odehrávat. Dále hovořil o budoucím rozšiřování Unie, a to především v souvislosti s nedávným udělením kandidátského statusu Ukrajině.

Akce byla doprovázena širokým kulturním programem

Celá akce se odehrála za podpory dalších partnerů, mezi které patří: Europe Direct České Budějovice, Jihočeská hospodářská komora, Francouzská Aliance Jižní Čechy, Eurodesk, Dům zahraniční spolupráce, Budějovice 2028 či Národní pedagogický institut ČR. Účastníci akce se tak například měli šanci dozvědět bližší informace ke kandidatuře Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028 nebo ke studiu v zahraničí.

Od informačních stánků návštěvníky k hlavnímu pódiu přitáhlo vystoupení tanečního studia No Limit, které svým tancem na tóny hip hopu účastníky akce naladilo na další kulturní program. Jamie Project, akustická rocková kapela z Českých Budějovic, přinesla publiku širokou variaci jemných balad i dávku tvrdé muziky.

Mladí a EU

Z výzkumů vyplývá, že až 65 % mladých lidí v Česku má pocit, že nedokáží ovlivnit politická rozhodnutí. Je proto důležité mladé občany do politických procesů aktivně začleňovat. I o tom v debatě na téma Mladí a EU diskutovali Jana Soukupová, zakladatelka iniciativy Youth Speak Up, Pavlína Macounová z Domu zahraniční spolupráce a Pavol Kukučka, vedoucí komunikační sekce Zastoupení Evropské komise v ČR.

Dle panelistů v současné době mezi priority mladých Evropanů patří například zlepšení duševního i fyzického zdraví či otázka modernizace vzdělávání. Pavol Kukučka zdůraznil, že je velmi důležité, aby byla Rada i Evropská komise s mladými lidmi v rámci konzultačního procesu v kontaktu i nadále, mimo Evropský rok mládeže, který letos probíhá.

Druhá ze série regionálních akcí byla zakončená dynamickým vystoupení kapely The Silver Spoons.

Na bohatý program se můžete těšit i v dalších krajských městech. Další zastávkou je již 13. září město Pardubice, kde se na Vás budeme těšit od 13 hodin na Pernštýnském náměstí. Více informací o akci naleznete zde.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek