Stanjura věří, že evropští ministři financí se shodnou na další půjčce Ukrajině

Ministr financí Zbyněk Stanjura věří, že se evropští ministři financí dnes na neformálním zasedání v Praze v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie shodnou na další půjčce válkou zasažené Ukrajině ve výši pět miliard eur (asi 123 mld. Kč). Před začátkem jednání to řekl novinářům. Dodal, že ministři financí a guvernéři centrálních bank budou dnes probírat také vysoké ceny energií. Zasedání bude pokračovat v sobotu.

Návrh na dodatečnou půjčku Ukrajině pěti miliard eur zveřejnila Evropská komise (EK) ve středu. Podporu musejí schválit členské státy i Evropský parlament. Ředitel evropského odboru ministerstva financí Zbyněk Smetana ve čtvrtek novinářům řekl, že právě shoda na určitém tématu na neformálním zasedání evropských ministrů financí může výrazně zrychlit přijetí konkrétního opatření.

Devět miliard eur pro Ukrajinu

„Evropská komise slíbila (pro Ukrajinu) devět miliard eur, na prvním Ecofinu pod českým předsednictvím jsme schválili první miliardu, dneska je dalších pět miliard, o posledních třech miliardách se ještě jedná,“ uvedl dnes Stanjura. O tom, kolik bude z celkové částky půjčka a kolik případně granty, se podle něj ještě jedná a čeká se na návrh EK.

Ministři financí unijních států a guvernéři budou podle Stanjury dnes mluvit také o poválečné obnově Ukrajiny a dopadech rusko-ukrajinského konfliktu na ekonomiky jednotlivých zemí EU.

Unijní země musejí zůstat jednotné

Francouzský ministr financí, hospodářství a průmyslu Bruno Le Maire zdůraznil, že unijní země musejí zůstat jednotné, silné a odolné vůči současným výzvám. Ocenil cestu, kterou se jim podařilo najít v případě protiruských sankcí, které považuje za účinné. Nutné je podle něj ochránit domácnosti od vysokých cen nejen energií, ale třeba také potravin a obecně vysoké inflace. Za důležité považuje také snížit dopady drahého plynu a elektřiny na soukromé firmy.

Druhým tématem jednání budou vysoké ceny energií

Druhým stěžejním tématem dnešního zasedání budou vysoké ceny energií. „Budeme debatovat o možných řešení, například o zastropování cen elektrické energie či jejím odstřižení od ceny plynu,“ řekl Stanjura.

Dnes se zároveň v Bruselu uskuteční mimořádné zasedání unijních ministrů pro energetiku, které má za cíl nalézt řešení současné energetické krize. Vedle toho unijní exekutiva počítá i s využitím neočekávaných zisků energetických firem na pomoc ohroženým spotřebitelům či s povinným omezením spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

V sobotu je na programu v Praze podle Stanjury návrat k fiskální disciplíně, jako je omezení schodků veřejných financí a státního dluhu. Dále se ministři financí a guvernéři budou zabývat možnou harmonizací pravidel evropských směrnic.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek