Matovič: Unijní ministři financí se shodli na půjčce 5 mld. Kč pro Ukrajinu

Evropští ministři financí se dnes na neformálním zasedání v Praze v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie podle šéfa slovenské státní kasy Igora Matoviče shodli na půjčce pět miliard eur (asi 123 miliard Kč) pro Ukrajinu. Slovenský ministr financí to dnes řekl novinářům v Kongresovém centru Praha, kde se jednání koná. Dodal, že tato suma pokryje fungování Ukrajiny zhruba na jeden měsíc.

Návrh na dodatečnou půjčku Ukrajině pěti miliard eur zveřejnila Evropská komise (EK) ve středu. Podporu musejí schválit členské státy i Evropský parlament. Ředitel evropského odboru ministerstva financí Zbyněk Smetana ve čtvrtek novinářům řekl, že právě shoda na určitém tématu na neformálním zasedání evropských ministrů financí může výrazně zrychlit přijetí konkrétního opatření.

Matovič shodu ministrů financí na poskytnutí další pomoci válkou zasažené Ukrajině přivítal. „Pokud Ukrajinu hodíme přes palubu, máme Rusy na hranicích Evropské unie,“ uvedl. Upozornil na to, že by bylo naivní si myslet, že lze vést jakoukoliv válku bezplatně. „A my ve válce jsme, jen Ukrajina ji vede jinými zbraněmi. V Evropě slouží energie jako zbraň,“ doplnil.

Devět miliard eur

EU slíbila jako okamžitou pomoc poskytnout Ukrajině dlouhodobou půjčku devět miliard eur (asi 221 miliard Kč), dosud Kyjevu poslala 2,2 miliardy eur (asi 54 mld. Kč). Matovič dále řekl, že půjčka je nastavena velmi příznivě s vědomím, že Ukrajina nyní není ve stavu cokoliv splácet.

Další body programu dnešního jednání

Ministři financí mají dnes na programu také vysoké ceny energií. Zdražováním a příslušným řešením energetické krize se zabývá také mimořádná rada unijních ministrů energetiky v Bruselu. „Všichni dnes čekáme, na čem se ministři v Bruselu dohodnou. Můj osobní pohled je, že toto setkání, které dnes probíhá, mělo být někdy v dubnu květnu,“ řekl Matovič. Neuskutečněné kroky se ale podle něj dají ještě dohnat. Za důležité považuje to, že si celá Evropa uvědomila, že se nelze spoléhat pouze na trh. Prudké zdražení je totiž důkazem toho, že nefunguje, upozornil. Doufá v to, že se podaří prosadit zastropování cen energií.

V sobotu je na programu neformálního zasedání evropských ministrů financí v Praze návrat k fiskální disciplíně, jako je omezení schodků veřejných financí a státního dluhu. Dále se ministři a guvernéři budou zabývat budoucností přímého zdanění v EU.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek