ECB zřejmě zvýší základní úrok minimálně o půl procentního bodu

Evropská centrální banka dnes patrně přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ve snaze omezit růst spotřebitelských cen v eurozóně. Předpokládá se, že svůj základní úrok ECB zvýší minimálně o půl procentního bodu. V poslední době ale narůstají očekávání, že rozsah zvýšení bude činit spíše 0,75 procentního bodu.

„Protože rychlé zvyšování úroků může mít na inflační očekávání větší dopad než pozvolný přístup, mohlo by zvýšení o 0,75 procentního bodu dávat smysl,“ uvedl podle serveru CNBC hlavní ekonom společnosti Berenberg Holger Schmieding.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v srpnu podle odhadu statistického úřadu Eurostat zrychlilo na 9,1 procenta z červencových 8,9 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord a nachází se vysoko nad dvouprocentním cílem ECB. Část analytiků předpokládá, že v příštích měsících se inflace v eurozóně vyšplhá nejméně na deset procent. Vzhůru ji tlačí zejména prudké zdražování energií.

ECB v červenci v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok se dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek