Britská královna Alžběta II. zemřela, byla nejdéle vládnoucím monarchou u moci na světě

Ve věku 96 let dnes zemřela britská královna Alžběta II., oznámil Buckinghamský palác. Na sídle britských panovníků v Londýně byla spuštěna vlajka. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Očekává se prohlášení britské premiéry Liz Trussové, kterou královna do funkce jmenovala teprve v úterý.

„Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ uvedl Buckinghamský palác. Na půl žerdi byla spuštěna také vlajka na hradu Windsoru, veřejnoprávní stanice BBC zahrála britskou hymnu.

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles. „Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna,“ informoval královský palác.

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dnes dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu. Do funkce jmenovala Liz Trussovou poté, co „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona.

Komentátor BBC o Alžbětě II. prohlásil, že šlo o symbol stability a kontinuity, o jednu z nejznámějších osobností na světě. „Jde o historický okamžik a konec jedné éry,“ řekl. Podle agentury AP bude mít její smrt „obrovský a nepředvídatelný dopad“.

Nejdéle vládnoucí monarcha u moci na světě

Pro většinu svých poddaných byla britská královna Alžběta II. jediným panovníkem, kterého zažili. Britská královna v únoru dovršila úctyhodných 70 let na trůnu, a oslavila tak platinové výročí. Byla nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Za dlouhá desetiletí své vlády zažila 15 premiérů, ve Vatikánu vystřídalo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána berlínská zeď. Panovnice celý svůj život zasvětila službě monarchii a byla nesmírně populární. Loni v dubnu zemřel dva měsíce před stými narozeninami její manžel, princ Philip.

Žádný jiný žijící monarcha na světě nevládl tak dlouho jako ona. Podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie v lednu 2020. Zažila první rakety ve vesmíru i příchod internetu. A celou tu dobu stála v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice.

„Pokora a vznešenost královny Alžběty II. zůstane navždy v našich srdcích“

Prezident Miloš Zeman i další čeští politici přijali zprávu o dnešním úmrtí britské královny Alžběty II. s hlubokým zármutkem. Ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti.

„Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl Zeman v prohlášení, které Hrad večer zveřejnil na twitteru.

„Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek