Nové covidové vakcíny budou v některých zemích EU již tento týden

Vakcíny proti covidu-19 upravené na nové varianty viru se podle ředitelky Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeové v některých zemích distribuují už tento týden. Evropská komise (EK) podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové prostřednictvím Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) zajistila dalších 170.000 dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330.000. Řekly to při příchodu na neformální jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze, jedním z hlavních témat setkání je i vakcinace.

„Máme na programu diskusi o covidu-19 a o tom, jak by členské státy a my všichni měli být připraveni na to, co by mohlo přijít v následujících měsících. Budu žádat členské státy, aby dokončily své strategie očkování co nejdříve,“ uvedla komisařka. Důležitá je podle ní i jasná komunikace o potřebnosti očkování.

„Máme nyní k dostání nové přizpůsobené vakcíny, očkování zůstává klíčové a potřebujeme co nejrychleji zajistit posilovací dávky i nové očkování pro lidi, kteří ještě nejsou očkovaní tak, abychom byli připraveni, pokud by následující měsíce byly náročné,“ doplnila.

Cookeová zdůraznila důležitost očkovacích kampaní

Ředitelka EMA Cookeová připomněla, že agentura souhlasila s použitím upravených covidových vakcín na území EU minulý týden. „V některých zemích už se rozvážejí tento týden,“ řekla. Také ona zdůraznila důležitost silných očkovacích kampaní na podzim a v zimě.

Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek a jeden z poradců ministra zdravotnictví na dotaz ČTK potvrdil, že i do ČR by měly upravené vakcíny dorazit tento týden.

Opičí neštovice

Tématem neformálního jednání ministrů je prospěšnost očkování obecně i u dalších infekčních nemocí. „Připravenost je důležitá také u opičích neštovic. Ačkoli vidíme snižující se trend, nechceme přestat být připraveni na to, co by se mohlo stát,“ řekla novinářům. K 1. září bylo podle dat Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) na evropském území zachyceno přes 18.400 případů v 29 zemích.

Celkově už komise prostřednictvím HERA nakoupila 330.000 dávek vakcíny. Česko by podle dřívějších informací mělo z původních 170.000 dávek získat asi 2800, s plošným očkováním se nepočítá.

Zdroj: ČTK, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek