Rakušan: ČR je připravena projednat prodloužení dočasné ochrany pro Ukrajince

České předsednictví Evropské unie je připraveno začít projednávat možné prodloužení dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky. Prohlásil to dnes ministr vnitra Vít Rakušan, podle něhož se návrhem určitě bude zabývat Evropská komise. V debatě s europoslanci ministr zdůraznil, že vedle další solidarity s Ukrajinou budou zásadními českými tématy v čele sedmadvacítky unijních zemí boj proti zneužívání dětí či pokrok migrační a azylové reformy.

Rakušan v debatě o migračních dopadech ruské invaze na Ukrajinu uvedl, že Česko bude chtít udržet jednotný přístup unijních zemí k pomoci Kyjevu včetně lidí prchajících přes hranice. „Vidíme, že Putinova válka v téhle chvíli prostě nekončí a nekončí ani ukrajinská migrační krize,“ prohlásil ministr s odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dodal, že dnes téma ukrajinských uprchlíků probíral s eurokomisařkou pro vnitřní záležitosti Ylvou Johanssonovou. Komise se podle ministra určitě bude návrhem na prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků zabývat.

„My samozřejmě jsme připraveni tento návrh v Radě EU projednávat a hledat v rámci rady nad tímto tématem shodu,“ řekl Rakušan. Ochrana umožňuje Ukrajincům prchajícím před válkou získat přístup k práci, bydlení či vzdělání v unijních zemích. EU se na jejím ročním zavedení shodla poprvé ve své historii letos v březnu.

Autor: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek