Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová, která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. Svůj hlas jí odevzdalo 81.326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60.399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Trussová v krátkém projevu po dnešním oznámení výsledků vnitrostranické volby poděkovala „svému příteli“ a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten se v reakci na dlouhotrvající krizi důvěry veřejnosti i spolustraníků v jeho osobu rozhodl v červenci odejít z funkce.

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“ prohlásila Trussová. Slíbila také „velké vítězství“ Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Liz Trussová bude třetí ženou v úřadu britského premiéra

Éru žen v úřadu britského premiéra zahájila právě Margaret Thatcherová, která v období od května 1979 do listopadu 1990 třikrát vyhrála volby, zastávala tvrdou a neústupnou reformní politiku a dokázala zlomit moc odborů, které ochromovaly Británii. Druhou premiérkou byla Theresa Mayová, jejíž tříletý mandát od července 2016 do července 2019 byl poznamenán nelehkým vyjednáváním o podmínkách brexitu.

Trussová a EU

Ve vztahu k brexitu bylo součástí kampaně Trussové setrvání na politice dosavadního premiéra Borise Johnsona, jenž navrhoval jednostranně ukončit platnost speciálního ujednání o Severním Irsku, které po brexitu fakticky zůstává součástí celní zóny EU, což má zabránit novému náboženskému konfliktu v této britské provincii. Tahle výjimka se však nelíbí ortodoxním zastáncům brexitu, kteří v ní vidí přetrvávající nechtěnou vazbu na EU. V oblasti imigrace Trussová nerozporovala rozhodnutí dosluhující vlády o vracení ilegálně přicházejících imigrantů do Rwandy. Současně s ní však ministryně vnitra Priti Patelová vyjednala smlouvu, že bude přijímat imigranty, kteří se do království dostanou ilegálně.

Autor: ČTK, Euroskop.cz

Foto: ČTK

Sdílet tento příspěvek