ČF dnes zahraje na Vltavě při příležitosti českého předsednictví v Radě EU

U Slovanského ostrova na Vltavě se dnes při příležitosti českého předsednictví v Radě EU bude na plovoucí scéně konat Koncert pro Evropu. V provedení České filharmonie (ČF) pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova zazní Óda na radost Ludwiga van Beethovena, Smetanova Vltava, Dvořákův Karneval a Glagolská mše Leoše Janáčka. Před Koncertem pro Evropu pořádaným festivalem Prague Sounds se uskuteční doprovodný program na Václavském náměstí.

Vstupenky na plovoucí hlediště jsou již vyprodané, ale jako obvykle bude možné koncert sledovat i z nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií a také z plavidel.

Akcí v centru Prahy nazvanou Ode to Joy provede hudebník, herec a moderátor Ondřej Havlík používající pseudonym En.dru. Ten zároveň s Danem Bártou a Jenem Hovorkou od 19:00 vystoupí na společném koncertu. Celý program vyvrcholí přímým přenosem Koncertu pro Evropu na velkoplošné obrazovce.

Festival Prague Sounds první koncert na Vltavě uspořádal v roce 2020. Uprostřed koronavirové krize na akci nazvané Hope for Prague vystoupil britský houslista Daniel Hope. O rok později na stejném místě oslavili 25 let festivalu Struny podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl violoncellista Yo-Yo Ma.

Koncert České filharmonie na Vltavě není jedinou doprovodnou kulturní akcí předsednictví ČR v Radě EU. Například orchestr PKF – Prague Philharmonia předsednictví v Rudolfinu 8. července zahájil. Pod taktovkou Jana Kučery se sólistou Tomášem Kačem ve světové premiéře zazněla Kačova skladba Silnější než včera připravená pro tuto příležitost.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek