Írán stále neodpověděl na návrhy EU k oživení JCPOA, mezitím dále obohacuje uran

Írán potřebuje od Spojených států více záruk pro oživení jaderné dohody z roku 2015. Včera to řekl íránský ministr zahraničí při návštěvě v Moskvě. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) včera zároveň uvedla, že Írán začal obohacovat uran ve druhé ze tří skupin centrifug v podzemním komplexu u města Natanz, informovala agentura Reuters. O dohodě včera jednali izraelský premiér Jair Lapid a americký prezident Joe Biden, podle kterého USA nikdy nedovolí, aby Teherán získal jadernou zbraň.

Írán uzavřel roku 2015 dohodu známou pod zkratkou JCPOA, která měla zpomalit jeho jaderný program výměnou za zrušení protiíránských sankcí. Kromě Íránu ji podepsaly USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo a jako garant EU. Od roku 2018, kdy od JCPOA za USA odstoupil exprezident Donald Trump, není dohoda dodržována. Smyslem vleklých nových rozhovorů je její obnova.

Po 16 měsících nepřímých jednání zprostředkovaných Evropskou unií uvedl šéf evropské diplomacie Josep Borell, že EU předložila poslední návrh, který má strany vyvést z patové situace v jednáních o oživení dohody. Teherán nyní analyzuje odpověď Washingtonu na evropský návrh. Ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján ale včera uvedl, že země potřebuje „více záruk od USA“, že jiný americký prezident od dohody opět neodstoupí.

Mužem s největším slovem za Írán je duchovní vůdce ajatolláh Sejjed Alí Chameneí. Ten ale vyjednávání o smlouvě veřejně nekomentoval už měsíce. „Pro vůdce by to byla ohromná ostuda, pokud by Washington z dohody opět odstoupil,“ řekl Reuters nejmenovaný bývalý vysoce postavený íránský úředník.

Takové záruky ale současný americký prezident Joe Biden poskytnout nemůže. Dohoda je totiž spíše výrazem politické shody nežli zákonem, upozorňuje Reuters.

Obnova dohody o íránském jaderném programu byla hlavním tématem včerejšího telefonátu mezi americkým prezidentem Bidenem a izraelským premiérem Lapidem, který unijní návrh již dříve označil za špatný. Lapid minulý týden uvedl, že uzavření dohody by nezabránilo Íránu se stát jaderným státem. „Prezident (Biden) zdůraznil závazek, že USA nikdy nedovolí Íránu získat jadernou zbraň,“ uvedl Bílý dům v prohlášení k telefonátu.

„Doufám, že v příštích včera neztratíme tento elán a že bychom mohli uzavřít tuto dohodu,“ uvedl včera v Praze šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle něj unijní návrh bere v potaz obavy obou stran.

„Nevíme, o jakých zárukách mluví,“ reagoval včera na íránské požadavky mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. „Zůstáváme opatrně optimističtí, ale také pragmatičtí a uvědomujeme si, že stále existují názorové mezery, které je třeba překlenout. My se o to snažíme ve vyjednávání prostřednictvím příslušných kanálů. Ne veřejně,“ dodal Kirby.

O íránské jaderné dohodě včera telefonicky hovořili Biden a izraelský premiér Jair Lapid. Státníci se shodli na nutnosti zabránit Íránu získat jadernou zbraň.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek