V Praze dnes zasednou na neformálním jednání ministři obrany EU

V Praze dnes začne hlavní jednací den neformálního zasedání ministrů obrany členských zemí Evropské unie. Politici proberou ruskou agresi na Ukrajině, důsledky války nebo pomoc napadené zemi. Mluvit budou i o budoucnosti výcvikové mise Evropské unie v Mali.

Ministři obrany do Prahy přijeli v pondělí, kdy je čekalo neformální uvítání v Míčovně Pražského hradu. Hlavní část jednání je naplánována na dnešní dopoledne a odpoledne. Klíčovým tématem, které se bude prolínat celým setkáním, bude válka na Ukrajině a její dopady na bezpečnost členských zemí EU. Ministři budou diskutovat také o důsledcích ruských aktivit v Africe. V této souvislosti proberou budoucnost výcvikové mise Evropské unie v Mali a další zapojení EU v regionu.

Dále ministři projednají nedostatky v investicích EU do obrany a v posledním bodě setkání prodiskutují možnou podporu Ukrajině. Této diskuse se na dálku zúčastní i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Mluvit by se mohlo o vzniku unijní výcvikové mise pro ukrajinskou armádu, o které se minulý týden zmínil bez větších podrobností šéf unijní diplomacie Josep Borell.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek