Ve Zlíně odstartovaly regionální akce „Předsedáme Evropě“

Již téměř dva měsíce předsedá Česká republika Radě EU. Předsednictví nyní přibližuje obyvatelům České republiky série regionálních akcí v krajských městech ČR.

V pátek 26. 8. ve Zlíně začala série tematicky zaměřených akcí, které si kladou za cíl přenést předsednictví v Radě EU co nejblíže k lidem. Na náměstí Míru byl pro návštěvníky přichystaný bohatý vzdělávací a kulturní program, jehož součástí byly znalostní kvízy, ale i kreativní aktivity pro nejmenší.  

Občané měli možnost nahlédnout pod pokličku českého předsednictví a se zájmem diskutovali nejen o současné roli ČR v Unii. Akci zahájil Igor Blahušiak, ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech. Kromě významu předsednictví pro ČR pohovořil například o tom,  co tato událost znamená pro občany samotné a jaké příležitosti v sobě skýtá. V podobném duchu se poté nesl i samotný program na stáncích.

Akce se zúčastnili i další partneři: Eures, Europe Direct Kroměříž, Dům zahraničních služeb a také organizace Kamarád Nenuda nebo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Zástupci všech subjektů zodpovídali v průběhu celé akce různorodé dotazy návštěvníků týkající se nejenom předsednictví, ale i samotného členství ČR v Evropské unii. Akce probíhala v souběhu se zahájením tradiční Barum Rally Zlín.

Pozdní odpoledne i večer již patřily především hudebním vystoupením. Podium nejprve ožilo koncertem regionální kapely Niemandi, jenž sklidil mezi přítomnými mimořádný úspěch. Na toto vystoupení navázal koncert kapely The Silver Spoons, která první regionální akci uzavírala.

Na bohatý program se budete moci těšit také v dalších krajských městech. Připraveny jsou například diskuse o evropských tématech, kulturní vystoupení a již tradičně řada zábavných aktivit a soutěží pro děti i dospělé. Další akce je připravena ve čtvrtek 8. září v Českých Budějovicích. Budeme se na Vás těšit od 13 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.

Autor: Leon Tóth

Sdílet tento příspěvek