Přehled evropských vesmírných aktivit za srpen 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc srpen. Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

29. 8. 2022

V pondělí 29. srpna zahájila americká agentura NASA ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou dlouho očekávaný program Artemis, který má za cíl vrátit člověka na Měsíc. Ve 14:33 SELČ se otevře startovní okno pro vzlet rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a v případě úspěchu se po 42 dnech vrátí zpět na Zemi. Start byl nakonec kvůli technické závadě odložen, další okna jsou následující: 2. září od 18:48 SELČ (dlouhé 2 h) a 5. září od 23:12 SELČ (dlouhé 1,5 h).

25. 8. 2022

Vesmírný teleskop Jamese Webba nalezl definitivní důkaz přítomnosti oxidu uhličitého v atmosféře obří plynné planety obíhající kolem hvězdy podobné Slunci ve vzdálenosti 700 světelných let. Toto zjištění poskytuje důležité informace o složení a vzniku planety a naznačuje schopnost Webbova dalekohledu detekovat a měřit oxid uhličitý také v řidších atmosférách menších kamenných planet.

Plynný obr WASP-39 b je planeta s hmotností zhruba o čtvrtinu vyšší než Jupiter a průměrem 1,3krát větším než Jupiter. Na rozdíl od chladnějších a kompaktnějších plynných obrů v naší Sluneční soustavě obíhá WASP-39 b velmi blízko své hostitelské hvězdy – jen asi osminu vzdálenosti mezi Sluncem a Merkurem – a jeden oběh absolvuje za něco málo přes čtyři pozemské dny. Výzkum planety WASP-39 b může vědcům poskytnout důležité informace ke zkoumání planetárních atmosfér.

22. 8. 2022

Evropská vesmírná agentura zveřejnila novou mapu vodní minulosti planety Mars. Mapa zobrazuje naleziště minerálů na celé planetě a byla vytvářena v průběhu posledních deseti let na základě dat z přístroje OMGA agentury ESA a přístroje agentury NASA CRISM.

Konkrétně mapa zobrazuje umístění a množství hydratovaných minerálů na planetě. Ty pocházejí z hornin, které byly v minulosti chemicky změněny působením vody a obvykle se přeměnily na jíly a soli. Mapa může mimo jiné pomoci určit, kde bude v budoucnu možné na Marsu přistát.

Mapa vodních minerálů na planetě Mars. Zdroj: ESA/Mars Express (OMEGA) a NASA/Mars Reconnaissance Orbiter (CRISM).

8. 8. 2022

Dne 8. srpna byla zahájena registrace na EU Space Week, který se uskuteční 3. – 6. října v Praze. EU Space Week je přední evropské setkání zástupců vesmírné komunity, které propojí zástupce veřejných orgánů, průmyslu, začínajících podniků, investorů až po koncové uživatele. Nabitý program bude pokrývat celé spektrum kosmického programu EU. Více informací o programu a registraci je možné nalézt tady.

2. 8. 2022

Evropská vesmírná agentura jmenovala prvním astronautem, který se zúčastní letu na Měsíc v rámci programu Artemis, ovečku Shaun, známou z britského kresleného seriálu. Evropská vesmírná agentura zajišťuje mj. servisní modul vesmírné lodi Orion, která bude 29. srpna 2022 do vesmíru vynesena raketou SLS (Space Launch System ) z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Ovečka Shaun ve stavu beztíže. Zdroj: ESA/Aardman.

Autorka: Kristina Hubáčková

Zdroj: ESA, EUSPA, NASA, Unsplash

Sdílet tento příspěvek