Plyn pro evropský trh uzavřel na rekordních 241 eurech za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh včera překonala rekord ze začátku března, tedy z doby těsně po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku zvýšila o 6,7 procenta a uzavřela na 241 eurech (asi 5930 Kč) za megawatthodinu.

Evropa se potýká s krizí v zásobování energiemi zhruba od loňského podzimu, situaci pak letos na jaře zhoršily dopady války na Ukrajině. Zemní plyn se tak stává příliš nákladným pro průmyslové využití i pro výrobu elektřiny, uvedla agentura Bloomberg.

Ceny jsou asi jedenáctkrát vyšší, než bylo do loňska v tomto ročním období obvyklé. Náklady evropských domácností a podniků raketově rostou, čelí nejhorší inflaci za několik desetiletí.

Energetickou krizi v Evropě nyní zhoršují omezené dodávky z Ruska, zvýšená poptávka uprostřed zotavování z koronavirové pandemie a horké a suché léto, které zvýšilo potřebu chlazení. Evropské státy sestavují plány na úsporu plynu v období před začátkem zimy. Snaží se co nejvíce zaplnit plynové zásobníky a připravují se na možné dodávky energií spotřebitelům na příděl.

Na nová maxima stoupají i ceny elektřiny. Cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v příštím roce tento týden na energetické burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku poprvé překročila 500 eur (zhruba 12.300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za poslední rok se tak zvýšila zhruba o 500 procent.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek