Na projekty výzkumu, vývoje a inovací ve firmách půjde z fondů EU 5,3 mld. Kč

Na projekty výzkumu, vývoje a inovací si budou moci podnikatelé z evropských fondů rozdělit zhruba 5,3 miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) včera zveřejnilo první výzvy, které jsou součástí nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Žádosti budou moci podnikatelé podávat od 1. září. Vyplývá to ze včerejší tiskové zprávy a informací na webu MPO.

Z výzkumu, vývoje a inovací úřad nejvíce peněz vyhradil na program Aplikace, a to čtyři miliardy korun. Cílem je podpora firem v získávání znalostí potřebných pro vývoj nových produktů, materiálů, technologií a služeb. Dotace jsou určeny především pro malé a střední podniky. Velké firmy o ně mohou žádat jen na projekty, ve kterých budou spolupracovat s malými a středními společnostmi. Na jeden projekt budou moci podnikatelé získat pět až 125 milionů korun. Velkým podnikům je povoleno podání dvou projektů, malé a střední budou moci dotace získat až na tři záměry.

Miliarda na inovace

Na posílení inovační výkonnosti podniků MPO vyčlenilo miliardu korun. Program opět cílí hlavně na malé a střední firmy, které mohou o podporu žádat na zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb, a dále na zvýšení účinnosti výrobních procesů a poskytování služeb. Výši podpory resort stanovil v rozmezí jednoho až 40 milionů korun.

Rozvoj přenosu technologií a znalostí mezi výzkumnými organizacemi a podniky podporuje program Proof of Concept, ve kterém si mohou malé a střední firmy rozdělit 200 milionů korun. Žádat mohou o dotaci od 500.000 do pěti, případně 20 milionů korun. Záležet bude na typu podporovaných aktivit.

Podpora investic malých a středních podniků do výzkumu

K účinnější ochraně duševního vlastnictví mají přispět dotace z výzvy Inovační vouchery, v níž je připraveno 50 milionů korun. Malá a střední společnost nebo organizace pro výzkum a šíření znalostí mohou dostat od 50.000 do půl milionu korun například na registraci užitných vzorů nebo zveřejnění přihlášek vynálezů.

Proti předchozím letům MPO podporu neposkytne na obnovu strojů či nákupy technologií. „Chceme se zvláště u malých a středních podnikatelů více posunout do fáze, kdy jsou schopni investovat do vlastního výzkumu a vývoje a na jejich základě v aktivitě Inovace investovat do zavádění do výroby,“ uvedl náměstek ministra průmyslu pro evropské fondy Marian Piecha.

Evropská komise na konci června schválila OP TAK, ve kterém je na podporu podnikatelů do roku 2027 přichystáno 81,5 miliardy korun. Dotační titul navazuje na končící Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Dotace nejsou určeny pro projekty uskutečňované v Praze.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek