Írán odpověděl na návrh EU na oživení jaderné dohody, podrobnosti nejsou známy

Írán odpověděl na „finální“ návrh na oživení jaderné dohody z roku 2015 mezi Teheránem a světovými mocnostmi, který předložila Evropská unie. Podle agentury Reuters to včera bez bližších podrobností uvedl nejmenovaný unijní představitel. Íránský ministr zahraniční Hosejn Amírabdolláhján dříve vyzval Spojené státy, aby projevily flexibilitu.

Teherán v pondělí během dne oznámil, že na návrh EU odpoví do včerejší půlnoci. Podle Reuters unijní činitel neposkytl žádné informace ohledně obsahu íránské odpovědi.

Tři otázky

„Nechceme dosáhnout dohody, kterou se po 40 dnech, dvou nebo třech měsících nepodaří realizovat… řekli jsme jim, že by měli naše červené linie respektovat,“ uvedl Amírabdolláhján „Konkrétně se jedná o tři otázky… Pokud tyto tři otázky vyřešíme, můžeme dosáhnout dohody. Pokud se však pakt nepodaří oživit, nebude to znamenat konec světa,“ dodal.

Ministr také poznamenal, že nadcházející dny budou velmi důležité. „Budeme potřebovat další rozhovory, pokud Washington neprojeví flexibilitu při řešení zbývajících otázek… Stejně jako Washington máme i my svůj plán B, pokud rozhovory selžou,“ uvedl šéf íránské diplomacie.

Ochota USA přijmout novou dohodu

Dohodu nazvanou Společný všeobecný akční plán (JCPOA) v roce 2015 s Íránem uzavřely Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Teherán závazky plynoucí z JCPOA nedodržuje od roku 2019.

Nepřímá jednání mezi Íránem a USA o obnově mezinárodní dohody o íránském jaderném programu ve Vídni skončila 8. srpna. Íránští diplomaté tehdy dostali od zástupců EU konečný návrh na obnovu dohody. USA uvedly, že jsou ochotny unijní návrh přijmout.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek