Evropská spolupráce při zajišťování bezpečnosti námořní dopravy

Bezpečnost na moři je již dlouho jednou z hlavních priorit evropského námořního sektoru. Evropská komise v současnosti na této tradici staví investicemi do digitálních technologií, které pomáhají dále zajistit bezpečnost cestujících a posádek a zároveň minimalizují dopady tohoto odvětví na životní prostředí. Mnohé z těchto nových technologií se spoléhají na data a služby generované vesmírným programem EU.

Díky vesmírnému programu EU se mohou úřady a námořní operátoři spolehnout na tři různé typy satelitních dat a signálů, které jim umožňují plavidla sledovat, navigovat a komunikovat s nimi i s dalšími subjekty. Za prvé jde o družicový systém Galileo, který usnadňuje a zpřesňuje navigaci díky přesným signálům. Neméně důležitou roli hraje program Copernicus, jenž poskytuje data potřebná k vyhodnocení stavu moře, proudů a teploty téměř v reálném čase. Třetím systémem zajišťujícím vyšší bezpečnost na moři je GOVSATCOM, který má za cíl zajistit bezpečnou a nepřetržitou komunikaci i na otevřeném moři.

Družicový systém Galileo

Součástí evropského družicového polohového systému Galileo je od roku 2020 pro bezpečnost námořní dopravy průlomová služba Galileo Return Link Service (RLS). Ta funguje tak, že po přijetí signálu nouzového majáku z plavidla vyšle systém Galileo zpět signál, který informuje osoby v tísni, že byl aktivovaný maják detekován a pomoc je na cestě. Tato funkce zpětného potvrzení přijetí nouzového signálu je považována za výrazné vylepšení mezinárodního družicového systému pro pátrání a záchranu Cospas-Sarsat, který do té doby uživatelům zpětnou vazbu neposkytoval.

Díky službě RLS dostanou pomocí světelné signalizace námořníci v nouzi ujištění, že byl jejich signál přijat záchrannými jednotkami a že jejich poloha byla zjištěna. Galileo je jediným globálním družicovým systémem, který tuto službu zpětné vazby poskytuje koncovým uživatelům a podle agentury EUSPA bylo prokázáno, že služba RLS tím, že poskytuje lidem v nouzi důležitou psychologickou podporu, zvyšuje jejich míru přežití. Odborníci z Cospas-Sarsat navíc odhadují, že tento mezinárodní záchranný systém s přispěním služby Galileo zachrání více než 2000 životů ročně.

Program pro dálkový průzkum Země Copernicus

K nehodám na moři často dochází za špatných povětrnostních podmínek, kdy je obtížné nebo nebezpečné nasadit záchranné prostředky s posádkou, jako jsou vrtulníky. Když dojde k nehodě v odlehlé oblasti, nemusí také existovat možnost poslat na místo plavidla nebo letadla k ověření situace. V obou kontextech poskytuje cenné informace, které pomáhají odhalit, sledovat a případně identifikovat plavidla v nouzi, evropské služba Copernicus Maritime Surveillance (CMS). Ta je součástí programu pro dálkový průzkum Země Copernicus, který je koordinovaný a řízený Evropskou unií ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou.

Konkrétně Copernicus používá radarové snímky se syntetickou aperturou, které lze použít k vyhledávání plavidel na velkých plochách, v noci, a dokonce i za špatných povětrnostních podmínek. Tato schopnost je zvláště užitečná, když plavidlo ztratí spojení a je unášeno proudem (např. po požáru nebo při poškození vichřicí). Identifikace polohy plavidla díky Copernicu pomáhá optimalizovat využití pátracích a záchranných prostředků a umožňuje úřadům nasměrovat pomoc tam, kde je jí nejvíce třeba. Optické snímky mohou také poskytnout množství dalších informací, včetně charakterizace způsobené škody a detekce případných rozmístěných záchranných člunů ve vodě.

Mezivládní satelitní komunikační program GOVSATCOM

Zatímco Galileo a Copernicus poskytují záchranářům potřebná data a informace o poloze, některé bezpečnostní incidenty také vyžadují komunikační prostředek, který je dostatečně chráněn proti rušení, zachycení, vniknutí a dalším rizikům. Tuto propast mezi potřebou stabilní a zabezpečené komunikace a možnostmi, které zatím nabízí programy Galileo a Copernicus, by měl brzy překlenout evropský mezivládní satelitní komunikační program GOVSATCOM.

Cílem programu GOVSATCOM je poskytovat bezpečné spojení pro evropské i národní účely, zajistit strategickou autonomii Evropy v oblasti družicové telekomunikace a posílit bezpečnost na kontinentě. Kromě toho má program potenciál upevnit pozici Evropy na globálním trhu v oblasti vesmírných technologií.

Autor: Kristina Hubáčková

Zdroj: EUSPA, Unsplash

Sdílet tento příspěvek