Evropská komise ukončí zpřísněný dohled nad řeckými státními financemi

Evropská komise 20. srpna ukončí zpřísněný dohled nad hospodařením řeckého státu. Uvedl to dnes řecký ministr financí Christos Staikuras, podle kterého se Řecko vrátí po 12 letech mezi běžné státy eurozóny. Zprávu potvrdil i Brusel, informovala agentura AP. Řecké státní finance byly pod přísnou kontrolou Evropské komise a mezinárodních orgánů od dluhové krize v roce 2010.

„Řecko se vrací do běžného unijního stavu a přestává být výjimkou v eurozóně,“ uvedl Staikuras. Podle něj se tak po 12 letech uzavírá pro Řecko těžká kapitola v jeho soudobých dějinách. Ministr věří, že krok posílí hospodářský růst země a přitáhne mezinárodní investice. Krok je také uznání „velkých obětí“, které muselo snést řecké obyvatelstvo v krizových letech, dodal politik.

„Držet Řecko pod zpřísněnou kontrolou už není dále ospravedlnitelné,“ uvedla Evropská komise. Podle ní se výrazně zvýšila odolnost řecké ekonomiky a také se velmi snížila pravděpodobnost, že by se hospodářské problémy tohoto státu rozšířily i na další ekonomiky eurozóny.

Současnou podobu mechanismu zpřísněné kontroly Evropská komise zavedla v roce 2018, kdy se Řecko začalo znovu financovat na mezinárodních trzích. Řecko si od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie půjčilo v letech 2010 až 2018 zhruba 260 miliard eur (dnes kolem 6,4 bilionu Kč) kvůli vážným problémům se svými veřejnými financemi. Poslední část dluhu vůči MMF Atény splatily na jaře.

Zpřísněná kontrola měla zaručit, že Řecko bude pokračovat ve svých hospodářských reformách a že vláda nezavede opatření, která by výrazně zhoršila rozpočtovou disciplínu země. V rámci poskytnutí půjček od EU a MMF se Atény zavázaly k škrtům ve státních výdajích, privatizacím a jiným opatřením, která vyvolala opakované protesty obyvatelstva.

Řecká vláda nyní doufá, že se jí podaří zlepšit hodnocení úvěrové spolehlivosti ze strany mezinárodních agentur. Hodnocení se nyní nachází mimo investiční pásmo, což znemožňuje některým investorům kupovat řecké státní dluhopisy.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek